فراخوان جذب ایده در حوزه محتوا
اطلاعات بیشتر
مشاوره رایگان 02191097118

تا تحلیل رقبا را انجام نداده‌اید، محتوا تولید نکنید

خانه » استراتژی محتوا » تا تحلیل رقبا را انجام نداده‌اید، محتوا تولید نکنید

تا تحلیل رقبا را انجام نداده‌اید، محتوا تولید نکنید

اهمیت تحلیل رقبا در بازاریابی محتوا

اینکه رقبای شما در چه وضعیتی قرار دارند بسیار مهم است. اما این تنها بخشی از پازل بزرگ کسب و کار و رقابت است. اگر شما می‌خواهید برند خود را نسبت به رقبا در یک وضعیت بالاتر و بهتر قرار دهید محتوای یونیک و تاثیرگذار می‌تواند یکی از راه‌های رسیدن به این قله باشد. تحلیل رقبا در زمینه‌ی مارکتینگ و مخصوصا بازاریابی محتوا می‌تواند به شما کمک کند تا قطعات این پازل را کنار هم بچینید و نتایج بهتری کسب کنید.

هدف کلیدی فرایند سنجش و تحلیل رقبا (Benchmarking) بهبود استراتژی محتوا شما است که از طریق آن می‌توانید تاثیر بازاریابی محتوا خود را قوی‌تر کنید و به آن شتاب بیشتری بدهید. این فعالیت‌ها در نهایت به بالا بردن ارزش برند شما منجر می‌شوند. حالا این تحلیل رقبا چگونه و به چه شکل انجام می‌شود و چرا آنقدر اهمیت دارد؟

چگونه تحلیل رقبا را انجام دهیم؟

می‌خواهید تحلیل بازاریابی رقبا را شروع کنید؟ بسیار ساده و سرراست است و پیچیدگی‌های زیادی ندارد. در مرحله‌ی اول شما شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI)  که قصد دارید آنالیز کنید را تعریف می‌کنید. سپس کانال‌های بازاریابی مدنظر خودتان را مشخص می‌کنید و در نهایت رقبای موردنظر خود را وارد ماجرا می‌کنید. با این مراحل شما می‌توانید شروع به نوشتن یک گزارش کنید و طرح کلی و دیدگاه‌ها و استراتژی رقبای خود را زیر ذره‌بین ببرید. اما این مراحل چگونه انجام می‌شوند؟

در اینجا 4 نکته در مورد شروع فرایند تحلیل رقبا آورده شده است:

2- کانال‌های خود را مشخص کنید.

شما باید کانال‌های بازاریابی مورد تحلیل خود را هم مشخص کنید. کانال‌هایی که برای شما و رقبای شما در درجه‌ی اهمیت بالایی دارند را شناسایی کنید حتی اگر شما هیچ فعالیتی در این کانال‌های مارکتینگ نداشته باشید. اگر بدانید رقبای شما در چه جاهایی بیشتر فعالیت دارند و سهم هر کانال در جذب مخاطب چه میزان است می‌توانید این کانال را هم وارد جریان بازاریابی خود کنید. این کانال‌ها تنها شامل وبسایت و وبلاگ نمی‌شوند. شبکه‌های اجتماعی مانند فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، یوتیوب، کانال‌های تلگرام، تامبلر، مدیوم و یا نسخه‌های ایرانی آن مانند ویرگول، آپارات و … نیز بخشی از این کانال‌ها هستند. در حقیقت شبکه‌های اجتماعی می‌تواند یکی از آسان‌ترین و بهترین راه‌های تحلیل رقبا باشد.

1- KPI های خودتان را تعریف کنید.

در ابتدا، معیارهای بازاریابی یا همان KPI های موردنظرتان را تعریف کنید. این معیارها در حقیقت مواردی هستند که قصد دارید آن‌ها را در کانال‌های بازاریابی مختلف رصد و ارزیابی کنید. برای مثال، مطالعه‌ی شاخص‌های عملکرد شبکه‌های اجتماعی نظیر میزان افزایش مخاطبان می‌تواند به شما کمک کند تا Brand Awareness یا همان شناساندن برند خود را بهبود ببخشید. مخصوصا اگر بدانید رقبای شما در چه پلتفرم‌هایی بیشترین میزان تاثیرگذاری را دارند. این کار با آنالیز توزیع محتوایی رقبا (از طریق مشاهده‌ی نرخ توزیع محتوا در پلتفرم‌های مختلف) امکان‌پذیر است. یکی از مزیت‌های آنالیز توزیع محتوا این است که می‌توانید یک برنامه یا تقویم محتوایی برای انتشار محتوا در پلتفرم‌های مختلف ایجاد کنید.

از طرفی، معیارهای تاثیرگذاری (Engagement) یا همان درگیر شدن مخاطب با محتوا می‌تواند نوع محتوای سودمند و پربازده حوزه‌ی شما را مشخص کند. محتوایی که کاربران شما بیشتر با آن ارتباط برقرار می‌کنند و بازخوردهای بهتری دارد. از این طریق می‌توانید استراتژی محتوا خود را با در نظر گرفتن این نوع محتوا تطبیق دهید. یک مزیت بزرگ دیگر این است که شما به راحتی می‌توانید محتوای بدردنخور و با نرخ بازگشت سرمایه‌ی ضعیف را شناسایی کنید و هزینه و وقت خود را در جاهای بهتری صرف کنید. همچنین با مشاهده‌ی نرخ یا سهم اینتراکشن محتوا (لایک‌، کامنت، اشتراک‌گذاری، ریتوییت و …) می‌توانید به آماری حقیقی از میزان تاثیرگذاری محتوا در پلتفرم‌ها و کانال‌های مختلف دست پیدا کنید.

3- رقبای خود را تعیین کنید.

در این مرحله شما باید رقبای خود را شناسایی کنید. در ضمن باید بدانید چه حوزه و حیطه‌ای را برای مقایسه در نظر می‌گیرید. به طور مثال رقبای شناخته‌شده و مطرح برندهایی هستند که شما مستقیما با آن‌ها در رقابت هستید و احتمالا آن‌ها را می‌شناسید. حالا باید یک قدم مهم بردارید و بفهمید خود این رقبا در حال رقابت با چه برندهایی هستند؟ شما؟ رقبای دیگر؟ آیا این رقبا مستقیما اذعان می‌کنند که بهتر از بقیه هستند یا سعی می‌کنند ارزش محصولات و سرویس‌های خودشان را نمایش بدهند؟ بهتر است نگاهی هم به برندهای مطرح و شناخته شده و برندهای تاثیرگذار در بازار هم داشته باشید. این برندها معمولا اولین جایگاه‌ها را اشغال می‌کنند و استراتژی‌های متنوعی دارند که می‌تواند ایده‌های بسیار تاثیرگذاری به شما بدهد. یک دید کلی از بازار و رقبای شما با توجه به کیفیت رقبای شما می‌تواند در ایجاد یک استراتژی برای بازاریابی محتوا بسیار تاثیرگذار باشد. چرا که شما از طریق رقبای خود به رفتار مخاطبین نیز می‌توانید دست پیدا کنید و این شناخت در ساختن پرسونای مخاطب تاثیر بسیار زیادی دارد. وقتی رقبای خود را شناختید حالا نوبت آن رسیده که فهرستی از کانال‌ها و نوع محتوای هر کانال بسازید.

یک نکته‌ی مهم: حتما بررسی کنید که رقبای شما چگونه خودشان را از بقیه متمایز می‌کنند. در حقیقت کیفیت محتوای آن‌ها می‌تواند اولین و مهم‌ترین گزینه باشد. تنها به متن‌ها توجه نکنید. ویدیوها، عکس‌ها، اینفوگرافی و حتی پادکست‌ها را چک کنید و کیفیت آن‌ها را ارزیابی کنید. اگر تمایل داشتید می‌توانید کاربرد کلیدواژه‌ها برای سئو را نیز در محتوای آن‌ها به صورت همزمان بررسی کنید.

4- یک گزارش برای تحلیل رقبا بنویسید.

با جمع‌آوری داده‌ها و بررسی آن‌ها از تمام جهات حالا باید یک گزارش آماده کنید. آماده کردن گزارش ساده‌ترین مرحله‌ی کار است. حتی می‌توانید نمونه‌های اولیه و پیش‌فرض آن را از اینترنت پیدا کنید و مطابق دستورالعمل آن گزارش بنویسید. تمام KPI های تعیین شده را به طور کامل لحاظ کنید و نتایج هر کدام از رقبا و کانال‌ها را در بخش مخصوص به آن بنویسید و سعی کنید نتایج کیفی را هم متناسب با آن وارد کنید. نکته‌های جالب و هیجان‌انگیزی که در طی بررسی محتوای سایت‌ها دیده‌اید را هم در این گزارش مکتوب بیاورید تا در آینده از آن‌ها استفاده کنید.
این گزارش برای شتاب دادن به بازاریابی محتوا فعلی شما و یا ایجاد یک استراتژی محتوا جدید کاربرد دارد و می‌توانید این کار را هر چند یک بار و با رقبای مختلف انجام دهید.

چگونه از تحلیل رقبا بهترین نتیجه را بگیریم؟

تحلیل رقبا به تنهایی جوابگو نیست و باید این تحلیل را وارد حوزه‌ی عمل کنید. در نظر داشته باشید که تحلیل منظم رقبا و رصد کردن استراتژی‌های جدید و رقبای جدید همواره ایده‌هایی تازه در بر خواهد داشت. حالا باید ابزارها و محتوای لازم را متناسب با استراتژی جدید آماده کنید و هر بار محتوای خود را نیز بررسی و تحلیل کنید. نرخ برگشت سرمایه و میزان رشد آن را با استراتژی جدید بسنجید. پلتفرم‌ها و کانال‌های تاثیرگذار رقبای خود را هم باید وارد میدان بازاریابی محتوا خود کنید.

یک تحلیل جامع از رقبا با یک استراتژی بازاریابی محتوا مستند، دقیق و کارشده، برند شما را در بالاترین وضعیت قرار می‌دهد و می‌توانید نسبت به رقبای خود چند قدم جلوتر باشید. حالا محتوایی شگفت‌انگیز خواهید داشت که کاربران شما از آن لذت می‌برند. اینتراکشن و تعامل مناسبی با مخاطبان خود برقرار خواهید کرد و همچنین اشراف بیشتری روی بازار و مخاطبین هدف خود خواهید داشت.

و اما فرامحتوا و تحلیل رقبا

دقیقاً به علت همین اهمیت و نقش اساسی تحلیل رقبا در تدوین استراتژی محتوا، ما در فرامحتوا، تاکید و تمرکزی اساسی بر این موضوع داریم و در صورتی که امکان پیاده‌سازی این فرایندها به هر دلیلی در سازمان شما وجود ندارد، می‌توانید در خدمت نقشه راه محتوا به طور کامل رقبای خود را تحلیل کنید.

منابع: skyword

برای ما بنویسید که به چه موضوعی علاقه مند هستید تا برای شما تولید محتوا شود ؟

۱ دیدگاه

نظر خود را بنویسید

اطلاعات شما اسپم نمیشود ، اگر راهکاری پیرامون نظر شما داشته باشیم رایگان مشاوره و همکاری میکنیم