محتوا و نقش آن در ایجاد وفاداری به برند
چرا مخاطبان از برند شما بدشان میآید؟
محتوا چه نقشی میتواند بازی کند
امروزه با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، شرکتهای مختلف با برنامهریزی و انجام تبلیغات گسترده در پی جلب اعتماد مخاطبان و معرفی نام تجاری خود هستند. اعتبار هر شرکت یا سازمانی بر مبنای روابط بلند مدت آن سازمان با مشتریان خود سنجیده میشود، بر این اساس شرکتهایی موفقتر عمل خواهند که به دنبال روشهایی مناسب برای اعتمادسازی و کسب وفاداری به برند خود توسط مشتریان هستند. با توجه به رقابتی شدن بازار فرصت اعتماد سازی در مخاطبان به راحتی صورت نخواهد گرفت، در صورتیکه اعتماد مخاطبان نسبت به برند مورد نظر میتواند به سرعت سلب و باعث ایجاد تنفر از برند شود.
وفاداری به برند به منزله تعهد به یک برند و برتر دانستن آن نسبت به سایر برندهای موجود در بازار است به طوری که در هنگام خرید محصول، آن برند را در اولویت قرار دهند. مشتری وفادار کسی است که در خریدهای متعدد، کالای برند مورد نظر خود را به کالای سایر برندها ترجیح دهد.
وفاداری به برند درمورد کل محصولات یک شرکت و سازمان نیست بلکه وفاداری به یک سری کالای (محصول) مشخص از یک برند خاص نسبت کالای سایر برندهای رقیب موجود در بازار است.
به طور مثال ممکن است شما به یک محصول خاص از یک برند (تلویزیونهای شرکتLG) نسبت به سایر برندهای موجود در بازار علاقهمند باشید و با توجه به کیفیت این محصول خاص و تجربه مثبت استفاده از آن شما به این کالا وفادارشوید، اما لزومی ندارد که نسبت به تمام محصولات ارائه شده توسط این شرکت متعهد باشید و تنها از این برند استفاده کنید.
تاثیرات وفاداری به برند مشتریان:
- مشتریان راضی یکی از بهترین تبلیغات هستند.
- طول عمر استفاده از خدمات شرکت توسط مشتری افزایش پیدا خواهد کرد
- وفاداری به برند باعث محدود کردن رقیبان جدی در بازار میشود، به طوریکه مشتریان به خاطر رضایت خاطر و حس اعتماد به همان برند نسبت به اقدامات رقابتی و تبلیغاتی سایر شرکتها کمتر واکنش نشان میدهند.
- مشتریانی که به یک برند خاص وفادار هستند حاضر به پرداخت هزینه بیشتر برای خرید کالای باکیفیت و مطمئن از همان برند هستند و حساسیت کمتری نسبت به اختلافات قیمتی با سایر برندهای موجود در بازار دارند.
- شرکتها با صرف هزینه کمتر کالاهای بیشتری به فروش میرسانند.
در نقطه مقابل اعتماد به برند، تنفر از برند وجود دارد که به منزله عدم اطمینان به یک برند است، بهطوری که فرد دیگر علاقهای به ارتباط و خرید از آن برند را نداشته و این حس را به آشنایان خود منتقل میکند تا آنها را نیز از استفاده و خرید محصولات آن برند بازدارد. تبلیغات منفی دهان به دهان در تنفر از برند تاثیر گذار است. حس تنفر از برند در طول زمان گسترش مییابد و مهمترین عامل آن تجربه منفی در گذشته و عدم رضایت از کیفیت محصولات ارائه شده آن سازمان و شرکت میباشد. اگر از نیازهای مشتریان خود آگاهی نداشته باشیم و محصولات خود را به درستی طراحی نکنیم و اعتماد مشتری نسبت به برند را بدست نیاوریم بحثهایی مانند تبلیغات و هویت بصری و برند سازی راه به جایی نخواهند برد و تاثیر ناچیز و کوتاه مدتی در پیشرفت سیاستهای آن برند خواهد داشت.
عدم رضایت مشتری:
کیفیت پایین محصولات و یا نارضایتی از نحوه برخورد باعث ایجاد حس عدم اعتماد خواهد شد، با این تفاوت که ممکن است حس عدم رضایت پس از خرید جنس ایجاد شود و مانع از ادامه رابطه و تکرار خرید مشتری از این برند شود. نارضایتی به نوعی حس ناخوشایند درونی که از مقایسه عملکرد ذهنی شخص با انتظارات وی ناشی شده است. به شکلی که اگر کالای خریداری شده نتواند انتظارات مشتریان را برآورده سازد حس نارضایتی و در موارد حاد تنفر از برند مورد نظر در شخص پدید میآید.
اما برای حل این نارضایتی، تولید محتوا قطعا کمک شایانی در این راه خواهد کرد:
شما با تولید محتوای کاربردی دررابطه با خدمت و محصول خود میتوانید رضایت پس از خرید مشتری را جلب کنید، به عنوان مثال آموزش پخت غذهای متنوع برای فروشگاه لوازم خانگی میتواند به جلب رضایت مشتریان کمک شایانی کند.
عدم پیشبینی و درک نیاز مشتریان:
با افزایش رقابت در بازار و شکل گیری مستمر برندهای مختلف، تقاضای مشتریان برای بهبود کیفیت افزایش یافته و در صورتی که شرکتها و سازمانهای مختلف نتوانند به طور موثر با تولید محتوا، اطلاعرسانی و ارتباط مداوم با مخاطب، نیازها و خواسته های آنها را برآورده کنند با خطر نارضایتی و در نهایت تنفر از برند مواجه خواهند شد که سرانجام مشتریان ناراضی به سمت رقبا پناه خواهند برد. در برنامه ریزی یک سازمان توجه به نیازها و خواسته مشتریان میبایست در اولویت قرار بگیرد.
هنگامی که صحبت از نیاز مشتری به میان میآید به این معنا است که شما نیاز دارید تا با مخاطب و مشتری خود تعامل و ارتباطی دوطرفه ایجاد کنید، به عنوان مثال میتوانید با ایجاد پرسشنامههای متنوع در وبسایت، طراحی بازی یا حتی استفاده از ابزارهای مختلفی که به کمک آنها بتوانید رفتار مخاطب را در فضای مجازی تحلیل کنید، مخاطب و نیاز او را بهتر درک کنید.
ناسازگاری ایدئولوژیک:
ناسازگاری استراتژی بازاریابی با اهداف بیان شده و تغییرایت استراتژیها در طول زمان و عدم شفافیت در نحوه عملکرد هر برندی باعث تنفر از برند خواهد شد. نام تجاری را میتوان به عنوان یک مفهوم و مقصد استراتژیک(چشمانداز) یک شرکت در نظر گرفت. در صورتی که برند با نوع خدمات ارائه شده یک شرکت و یا هدف شرکت ناسازگار باشد باعث کاهش اعتماد و نارضایتی مشتریان خواهد شد. بسیاری بر این باور هستند که رضایت از مارک تجاری اولین قدم برای وفاداری به برند میباشد.
یکی از مصداقهای این نوع ناسازگاری، استفاده از تصاویر و حتی تولید محتوای غیرمرتبط با شخصیت برند و البته پرسونای مخاطبان شماست. فرض کنید یک برند پزشکی در وب سایت خود از رنگها و اشکال خشن و تیره استفاده کند، شما هنگام مراجعه به این وب سایت چه احساسی خواهید داشت؟
از دیگر عوامل ایجاد نارضایتی از برند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم آگاهی از ارزش خرید
- عدم پشتیبانی از محصولات پس از فروش
- دسترسی دشوار به محصولات ارائه شده
- عدم نوآوری در تولیدات
بسیار مفید بود