گوگل آپتیمایز چیست ؟ و چه کمکی به بازاریابی محتوا میکند؟
گوگل آپتیمایز یک ابزار جدید گوگل است که برای تست و بهینهسازی وبسایت مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار در حقیقت یک پلتفرم برای انجام آزمایشهای مختلف بر روی وبسایت است. با گوگل آپتیمایز میتوانید راحت و سریع تغییراتی که در طراحی و یا محتوای سایت خود ایجاد کردهاید را تست کنید.
گوگل آپتیمایز یکی از راههایی است که تست A/B را برای وبسایتها راحتتر از پیش کرده است. کسب و کارهای بزرگ عمدتا از برنامهنویسان و دولوپرهای بکاند برای انجام این تستها استفاده میکنند. با گوگل آپتیمایز به راحتی و بدون نیاز به برنامهنویس میتوانید تغییرات لازم را اعمال کنید و نتایج تستها را رصد کنید.
از گوگل آپتیمایز صرفا برای بهینهسازی وبسایت و تغییرات ساختاری استفاده نمیشود. شما با این ابزار میتوانید فعالیت بازاریابی محتوا خود را نیز بهینهسازی کنید. میتوانید یک استراتژی محتوا جدید تدوین کنید و با این ابزار میزان اثربخشی محتوا را بررسی و آنالیز کنید. در ادامه به برخی از قابلیتهای مهم گوگل آپتیمایز خواهیم پرداخت و سپس به شما یاد خواهیم داد چگونه از طریق این ابزار به بهینهسازی وبسایت و فعالیتهای بازاریابی محتوا بپردازید.
قابلیتهای گوگل آپتیمایز برای انجام انواع تست
همانطور که میدانید گوگل آنالیتیکس یکی از ابزارهای مهم گوگل برای رصد کردن فعالیت وبسایت است. اما این ابزار صرفا دادهها و آمارها را در اختیار شما قرار میدهد و امکان بررسی این آمار به صورت شخصیسازی شده وجود ندارد و یا پیاده کردن آن بر روی گوگل آنالیتیکس سخت است. گوگل آپتیمایز با گوگل آنالیتیکس در ارتباط است و میتواند دادهها را از این پلتفرم فراخوانی کند تا بتوانید تستهای موردنظر خود را با توجه به دادههای دقیق گوگل آنالیتیکس اجرا کنید. این ابزار با گوگل تگ منیجر هم کوپل میشود و امکانات بیشتری در اختیار شما قرار میدهد.
این ابزار هم قابلیت تست A/B دارد و هم میتوان متغیرهایی را به صورت همزمان در نظر گرفت که به تست Multivariate معروف است. نتایج این تستها کاملا دقیق هستند و میتوانید در محاسبات خود آنها را دخیل کنید. از گوگل آپتیمایز برای بهبود نرخ تبدیل استفاده میشود. یعنی یکی از ابزارهای مهم در کمپینهای CRO همین گوگل آپتیمایز است. هر چیزی در گوگل آپتیمایز میتواند یک متغیر باشد. از تغییر هدلاین یک محتوا و یا تغییر عکسها و کال تو اکشنها گرفته تا تغییرات ساختاری مانند تغییر منو کاربری و یا طراحی جدید صفحات فرود. این تغییرات به طور کامل در این ابزار مورد تست و آنالیز قرار میگیرند. حالا چگونه میتوان از این ابزار در بازاریابی محتوا استفاده کرد؟ ابتدا با نحوهی اجرای تست در این ابزار آشنا شوید.
تست A/B به وسیلهی Google Optimize
برای اینکه بتوانید یک تست A/B روی سایت خود اجرا کنید باید در وهلهی اول سایتتان را به گوگل آنالیتیکس و گوگل آپتیمایز وصل کنید. بعد از اینکه تنظیمات مربوط به اتصال را انجام دادید و سایت شما با موفقیت به این ابزارها متصل شد میتوانید اکستنشن کروم آن را هم نصب کنید. با این اکستنشن میتوانید متغیرهای مختلف را به سادگی و با رابط کاربری قدرتمند آن روی سایت خود اعمال کنید.
حالا به سراغ یک تست اولیه میرویم و اثربخشی محتوا را آنالیز خواهیم کرد. در این آنالیز میخواهیم بدانیم تغییر دادن هدلاین صفحات فرود چگونه در نرخ تبدیل اثر میگذارد.
هدلاین اصلی: کتاب راهنمای جامع گوگل آنالیتیکس را دانلود کنید.
هدلاین جایگزین: در خبرنامه عضو شوید و کتاب را دانلود کنید.
روی Create Experiment کلیک کنید تا اولین تست خود را اجرا کنید.
حالا باید URL صفحه فرود موردنظر خود را وارد کنید و نوع تست را مشخص کنید. چون تست شما از نوع A/B است میتوانید از گزینههای موجود، A/B Test را انتخاب کنید.
در نظر داشته باشید که اگر چند متغیر به صورت همزمان دارید نمیتوانید از تست A/B استفاده کنید و بهتر است گزینه چند متغیره را انتخاب کنید. اگر ترجیح میدهید که متغیرهایتان را با کپی کردن محتوا در لینکهای مجزا ایجاد کنید از تست Redirect استفاده کنید.
ایجاد متغیر برای تست
گوگل آپتیمایز به شما این امکان را میدهد که متغیرهایتان را از طریق رابط کاربری اکستنشن کروم ایجاد کنید. برای ایجاد این متغیر روی Create Variant کلیک کنید. در پنجرهی جدیدی که باز میشود نام متغیر خود را بنویسید و روی Add کلیک کنید.
خواهید دید که متغیر شما اضافه شده است. اما شما هنوز هیچ تغییری در محتوا ایجاد نکردهاید. برای اینکه این تغییرات را ایجاد کنید روی نام متغیر خود کلیک کنید.
با کلیک بر روی این متغیر شما مستقیما وارد صفحهی فرود خود میشوید که قبلا لینک آن را وارد کرده بودید. چون ما میخواهیم اثربخشی محتوا را صرفا با تغییر هدلاین یا تیتر اصلی بسنجیم پس روی تیتر کلیک میکنیم و گزینهی Edit Text را انتخاب میکنیم.
هدلاین جدید را وارد میکنیم و سپس روی Save کلیک میکنیم و با انتخاب Done دوباره وارد صفحهی فرود میشویم که به معنای اتمام عملیات است.
تعیین اهداف و فرضیهها
در بهینهسازی وبسایت که عمدتا در کمپینهای CRO انجام میشود، فاز مهمی به نام فرضیهسازی داریم که در گوگل آپتیمایز هم وجود دارد. وارد تب Objectives شوید تا اهداف خود را وارد کنید.
در این بخش شما به دادههای گوگل آنالیتیکس متصل میشوید. روی Add Experiment Objectives کلیک کنید.
اگر از قبل در گوگل آنالیتیکس اهداف خود را مشخص نکردهاید، وارد اکانت گوگل آنالیتیکس شوید و در قسمت Goals این اهداف را وارد کنید تا بتوانید نرخ تبدیل خود را رصد کنید. در مثالی که مطرح کردهایم میخواهیم بدانیم تغییر دادن هدلاین دانلود یک کتاب چقدر در میزان عضویت کاربران در خبرنامه موثر است. پس هدف ما عضویت در خبرنامه است.
در گام بعدی شما باید یک توضیح و یک فرضیه بنویسید. اگر تست A/B انجام میدهید ممکن است چندان به فرضیه اهمیت ندهید و صرفا به یک توضیح بسنده کنید. اما این اشتباه است. فرضیهی خود را کامل و با جزئیات دقیق و واضح بنویسید. چرا که این فرضیه میتواند در بررسی نتایج به شما کمک کند. در این تست فرضیه ما این است که، تغییر دادن هدلاین یک صفحه (درخواست عضویت در خبرنامه) باعث میشود افراد بیشتری در خبرنامه ثبتنام کنند.
حالا وارد تب Targeting شوید. در این قسمت باید مشخص کنید که جامعهی آماری این تست چه درصدی از بازدیدکنندگان شما را شامل میشود. اگر سایت پرترافیکی دارید بهتر است جامعهی آماری بزرگتری انتخاب کنید تا به نتایج دقیقتری برسید.
وقتی این تنظیمات را اعمال کردید حالا تست شما آمادهی اجراست و کافیست روی گزینه Start Experiment کلیک کنید تا این تست شروع شود.
تبریک میگوییم. شما یک تست برای رصد کردن تغییرات ایجاد شده در سایت خود اجرا کردید. توصیه میشود حداقل دو هفته صبر کنید سپس نتایج را مشاهده کنید. چرا که در این مدت زمان، گوگل دادههای کافی برای رسیدن به یک نتیجهی قطعی را گردآوری میکند.
بازاریابی محتوا و گوگل آپتیمایز
همانطور که گوگل آنالیتیکس نقش گستردهای در فرایند بازاریابی محتوا شما دارد گوگل آپتیمایز هم میتواند در بکارگیری تاکتیکهای جذب و تبدیل مخاطب نقش داشته باشد. چرا که بازاریابی محتوا مستقیما با رفتار کاربران و مشتریان شما در ارتباط است. شما از طریق گوگل آپتیمایز میتوانید اثربخشی محتوا و المانهای سایت خود را بررسی کنید و تاثیری که این تغییرات بر روی رفتار کاربران دارد را رصد کنید.
ممکن است بازبینی نتایج تستها نشان دهد که استراتژی محتوا شما برای جذب مخاطب چندان کارکرد ندارد و دوست داشته باشید استراتژی محتوا جدیدی را امتحان کنید و نتایج آن را بررسی کنید. از متن بدنه گرفته تا تیترها و زیرتیترها میتوانند به طور کامل در گوگل آپتیمایز بهینهسازی شوند تا بهترین نتیجه را فعالیت بازاریابی محتوا داشته باشید و نرخ تبدیل خود را بهبود ببخشید.