چک لیست داستان سرایی برای وب سایت را جدی بگیرید!
قبل از قصه گویی، چک لیست داستان سرایی برای وب سایت را مطالعه کنید
بازاریابی محتوا یکی از روشهای نوین و مؤثر بازاریابی در عصر حاضر است که از طریق تولید محتوا سعی دارد مخاطبان را به خود جذب کند. رکن اصلی بازاریابی محتوا را علاقه مخاطبان تشکیل میدهد و بازاریابان محتوا همواره در تلاشاند محتوایی را تولید کنند که نسبت به استفاده از یک محصول یا خدمت در افراد ایجاد انگیزه کند. تولید محتوای جذاب رمز و رازهای زیادی دارد که یکی از آنها داستان سرایی است. تقریباً هیچ کسی نیست که روحیه ماجراجویی نداشته باشد و این موضوع یک فرصت استثنایی برای بازاریابان محتوا محسوب میشود که بتوانند با استفاده از داستان سرایی برای وب سایت بر تعداد مخاطبان پایدار خود روز به روز بیشتر اضافه کنند. اگرچه این روش تولید محتوا بازدهی بسیار بالایی دارد و میتواند تحولات شگفتانگیزی را در وضعیت کسب و کارها ایجاد کند، اما هنوز بسیاری از صاحبان وب سایت ترجیح میدهند که از روشهای سنتی تولید محتوا استفاده کنند؛ یعنی تولید محتواهایی یکنواخت و معمولی که از هیچ جذابیت خاصی برخوردار نیستند. با توجه به اهمیت داستان سرایی، تصمیم گرفتیم در این مقاله یک چک لیست داستان سرایی را ارائه دهیم تا به عنوان یک راهنمای عمل مورد استفاده قرار گیرد. در ابتدا شما را با مفهوم داستان سرایی آشنا خواهیم نمود.
اولین گام
– داستان سرایی برای وب سایت را تعریف کنید
همه ما در دنیای واقع با مسائل و موضوعات مختلفی سروکار داریم که برخاسته از سلسله حوادثی علت و معلولی هستند. زندگی همه افراد پر از فراز و نشیبهایی است که در نتیجه همدیگر اتفاق میافتند و در نهایت یک تصویر کلی را رقم میزنند. این اتفاقات برای خود ما که از نزدیک با آنها در جریان هستیم قابل فهماند اما اگر بخواهیم آنها را برای افراد دیگر تعریف کنیم، باید قواعدی را رعایت کنیم؛ قواعدی مانند توصیفات دقیق، انتقال احساسات و … که بتواند واقعیت را همانطور که هست به دیگران منتقل کند. بنابراین وقتی از داستان سرایی صحبت میکنیم، منظورمان نوعی آفرینش و یا به عبارت بهتر بازآفرینی است که بر پایه سلسلهای علت و معلولهای منطقی صورت میگیرد؛ نوعی بازآفرینی که دارای بیانی جذاب باشد و روایتی از یک واقعیت را به دست بدهد. از یک واقعیت میتوان روایتهای مختلفی را به دست داد و تجربههای به دست آمده در برخورد با یک مسئله هیچگاه یکسان نیستند. در تولید محتوا و بازاریابی محتوا، ارائه روایتی جذاب و داستانی که بتواند در مخاطب نوعی اقناع ایجاد کند، اهمیت بسیار زیادی دارد. در ادامه به برخی از موارد مهم درباره داستان سرایی برای وب سایت تحت عنوان چک لیست داستان سرایی خواهیم پرداخت.
وقتی از داستان سرایی صحبت میکنیم، منظورمان نوعی آفرینش و یا به عبارت بهتر بازآفرینی است که بر پایه سلسلهای علت و معلولهای منطقی صورت میگیرد؛ نوعی بازآفرینی که دارای بیانی جذاب باشد و روایتی از یک واقعیت را به دست بدهد
دومین گام
– هدف از داستان سرایی را برای خود مشخص کنید
اولین موردی که در چک لیست داستان سرایی باید به آن توجه گردد، هدف از این کار است؛ اگرچه هدف اصلی از داستان سرایی برای وب سایت اقناع و جذب مخاطب است، اما باید اهداف جزئیتری را هم در کنار این هدف کلی در نظر گرفت؛ این اهداف جزئی معمولاً در نسبت با موضوعی که قرار است برای آن تولید محتوا شود، مشخص میگردند. ممکن است هدف از تولید محتوا آشنایی با جزییات یک محصول و افزایش اطلاعات کاربران باشد؛ در این صورت داستان و ساختار آن باید بهگونهای طراحی گردد که جزییات را در برگیرد. گاهی هم هدف از داستان سرایی رقم زدن یک تصویر کلی و یا انتقال یک احساس نسبت به یک برند است؛ به هر حال آن چه که قبل از هر چیز در بازاریابی محتوا با رویکرد داستان سرایی برای وب سایت اهمیت دارد، مشخص کردن اهداف کلی و اهداف جزئی از تولید محتوا است.
سومین گام
– چگونه باید رویکرد داستان سرایی را در عمل پیادهسازی کرد؟
اگر یک کسب و کار یا سازمان خودش امر تولید محتوا و بازاریابی محتوا را بر عهده داشته باشد، باید در گروه تولید محتوای خود افرادی را با مهارتهای داستاننویسی استخدام کند؛ در حقیقت تنها افرادی که از سرعت و قدرت نوشتن برخوردار باشند، برای تولید محتوا کافی نیستند، بلکه باید افرادی که با اصول داستاننویسی و طراحی ساختار داستانی نیز آشنایی دارند، در گروه بازاریابی محتوا حضور داشته باشند. به طور کلی در چک لیست داستان سرایی باید به چند سؤال توجه کرد و محتوا را متناسب با پاسخ آنها تولید نمود. برخی از این سؤالات که باید مورد توجه قرار گیرند عبارتند از:
بزرگترین کمکی که میتوان در سال جاری به شرکت / گروه کرد، چیست؟
چه تأثیر مثبت در سال جاری ایجاد شده که ممکن است برخی متوجه آن نشده باشند؟
چه بهبودها و پیشرفتهایی حاصل شده و نتایج آنها چه بوده است؟
بزرگترین سرمایهگذاری که امسال صورت گرفته، در کدام حوزهها بوده است؟
چگونه قرار است روند رشد طی شود و این روند چه مراحلی دارد؟
پاسخ این سؤالها میتواند اثر تعیینکنندهای در سیاستگذاری تولید محتوا و داستان سرایی برای وب سایت داشته باشد.
چهارمین گام
– داستان خود را به چه شیوهای ارائه کنیم؟
در چک لیست داستان سرایی یکی از کارهایی که میزان تأثیرگذاری محتوا را افزایش میدهد، قرار دادن مخاطب در بطن اتفاقات و یا بستری از حوادث است. اشتباه نکنید؛ وقتی از بستر حوادث صحبت میکنیم، منظور تولید یک محتوای طولانی و تفصیلی نیست؛ بلکه گاه حتی با جند جمله هم میتوانید این بستر را به وجود آورید؛ در این باره ما یک مدل به نام IRS را به شما پیشنهاد میکنیم که هر کدام از این سه حرف به ترتیب به معنای شروع جذاب (Intriguing beginning)، بخش میانی (Riveting middle) و پایان رضایت بخش (Satisfying end) هستند. مدل IRS به شما کمک میکند تا حتی با استفاده از سه یا چهار جمله یک داستان کوتاه بنویسید. این داستان در مرحله اول باید شروعی جذاب داشته باشد که معمولاً یک یا دو جمله اول برای این کار در نظر گرفته میشوند. مرحله دوم بخش میانی داستان است که باید روایت را ارائه کند و در نهایت در مرحله سوم نوبت به پایان رضایت بخش میرسد که باید دو مرحله اول را به یک نتیجه منطقی و در عین حال قانع کننده متصل کند. در اینجا مثالی را از مدل IRS برای شما مطرح میکنیم که به فهم بهتر موضوع کمک کند:
«شرکت ما به طور سنتی به مشتریان حقیقی اتکا دارد؛ اما در سال جاری، توجه به مشتریان شرکتی و حقوقی درآمد ما را بسیار افزایش داده است. خدماتی که ما به مشتریان حقوقی خود ارائه دادیم، بسیار موفقیت آمیز بودند؛ به طوری که اولین مشتری حقوقی ما که مدیران شرکتی بودند، نه تنها تصمیم گرفتند قراردادشان را با ما را تمدید کنند، بلکه سعی داشتند با برقراری ارتباط مستمر با شرکت ما یک نقشه راهبردی برای شرکتشان تدوین کنند. از آنجایی که ما خدمات خود را به شرکتهای بزرگی ارائه داده بودیم، آنها از ما میخواستند که طرحی مبتکرانه و خلاقانه را برای آنها رقم بزنیم».
این متن دارای شروعی نسبتاً جذاب است؛ زیرا به مخاطبان میگوید که شرکت در حال تجربه جدیدی است و این احساس را ناخودآگاه در مخاطبان زنده میکند که این تجربه چگونه پیش خواهد رفت. در بخش میانی روایتی از چگونگی انجام این کار ارائه میشود و اینکه مسئولیتهای این شرکت چه بودهاند. پایان داستان نیز پایانی رضایتبخش است؛ زیرا خبر از موفقیت تجربه ذکر شده میدهد.