چگونه از دانش بازاریابی محتوا در سال 1397 استفاده کنید؟
چگونه از دانش بازاریابی محتوا در سال 1397 استفاده کنید؟
همچنان که زمان پیش میرود، دانش بازاریابی محتوا نیز بهسرعت جای خود را در بین کسبوکارها و مشتریان باز میکند. روند رو به رشد بازاریابی محتوا از حدود دو دهه پیش در کشورهای مختلف جهان آغاز شده و در طول چند سال اخیر دامنه آن به سمت کسب و کارهای ایرانی نیز کشیده شده است. سال 96 را میتوان یک سال نسبتاً فعال برای کسبوکارهابهحساب آورد. رابطه بین کسبوکارها و بازاریابان محتوا یک رابطه تنگاتنگ است که بدون هیچکدام از آنها، دیگری نیز موفق نخواهد بود. با پایان سال 1396 و آغاز سال 1397 اتفاقات جدیدی در جامعه میافتد و این خود بهانهای است که کسبوکارهانیز به فکر نوآوری باشند. در این میان بازاریابان محتوا میتوانند نقش مهمی را در نوآوری کسبوکارها ایفا کنند. به همین خاطر در این مقاله تصمیم گرفتیم راهکارهای کلیدی برای موفقیت بازاریابان محتوا در سال 1397 را معرفی کنیم. این راهکارها درواقع پیشنهادهایی هستند که از سوی بزرگترین مجله اقتصادی جهان یعنی مجله فوربز و چند منبع خارجی دیگر به کسبوکارها ارائه شدهاند.
بازاریابی مبتنی بر حساب کاربری
ABCM (مخفف Account-Based Content Marketing) به شرکتها کمک میکند تا از افراد منحصر به فرد به عنوان پیشروان شرکت استفاده کنند. در دانش بازاریابی محتوا، بازاریابی مبتنی بر حساب کاربری میتواند با محوریت بازیها، اپلیکیشن ها، تصاویر و مواردی از این قبیل انجام گیرد. در این روش از بازاریابی هر شخص با یک حساب کاربری شناخته میشود که بر مبنای آن میتواند با شرکت تعامل داشته باشد. این روش در ایجاد تعامل پایدار تأثیر بسیاری دارد.
آموزش مصرف کنندگان
همه ما میدانیم که «دادهها» با «دانش» تفاوت دارند؛ بنابراین اگر به موفقیت در مسیر بازاریابی محتوا میاندیشید، باید خود را در چارچوب دادهها محصور نکرده و به راههایی برای انتقال دانش به مشتریان فکر کنید. این مسئله اساساً همان کارکرد اصلی محتوا و دانش بازاریابی محتوا است و شما باید سعی کنید تا تولید محتوا به گونه ای انجام شود که علاوه بر انتقال داده، بنیانهای دانشی افراد را نیز تقویت کنید.
اینفلوئنسر مارکتینگ
اینفلوئنسر مارکتینگ یکی از روشهای بازاریابی است که روز بهروز در حال گسترش است. سال 1396 سال آغاز به کار بسیاری از اینفلوئنسرها بود و قطعاً این روند در سال 1397 منجر به دستاوردهای بزرگی برای این دسته از افراد خواهد شد؛ بنابراین اگر تاکنون طرح و برنامهای در این زمینه نداشتهاید، با استفاده از دانش بازاریابی محتوا حتماً به این موضوع فکر کرده و آن را در دستور کار خود قرار دهید.
بازاریابی رویداد
بازاریابی رویداد همان طور که از نامش پیدا است روشی از بازاریابی است که در رویدادهای مختلف به صورت عینی و چهره به چهره انجام میشود. امروزه انواع مختلف رویدادها در زمینههای مختلف میتوانند ظرفیت عظیمی برای انجام فعالیتهای بازاریابی به ویژه بازاریابی محتوا محسوب شوند. بسته به استراتژیهای محتوایی که برای خود در نظر گرفتهاید، میتوانید نسبت به برگزاری رویدادهای مرتبط اقدام کرده و یا حتی از پتانسیل رویدادهایی که توسط دیگران برگزار میشود، استفاده کنید. بازاریابی رویداد را همچنین میتوان یک روش مؤثر در برقراری ارتباط و ایجاد حس وفاداری در مشتریان بهحساب آورد که موضوع مهمی در دانش بازاریابی محتوا است.
لینکدین
استفاده از لینکدین به عنوان تخصصیترین شبکه اجتماعی برای کسبوکارها امری حیاتی است؛ استقبال مدیران، کارمندان و کسبوکارهااز این شبکه کسبوکار جایگاهی متمایز از سایر شبکههای اجتماعی به آن بخشیده است. شاید به جرئت بتوان گفت که در سال آینده کسبوکارهایی که به استفاده از این شبکه روی نیاورند، شانس موفقیت کمتری خواهند داشت. از آنجایی که بازاریابان محتوا با همه کسبوکارها سر و کار دارند، اغراق نیست اگر لینکدین را بهشت آنها بنامیم. مسلماً همه شبکههای اجتماعی میتوانند در موفقیت بازاریابان محتوا نقش داشته باشند، اما در لینکدین این راه بسیار سریعتر پیموده خواهد شد.
محتوای همگانی
هیچ گاه خود را محدود به دایره خاصی از آدمها نکنید. در فعالیتهای بازاریابیتان جایی برای آدمهای نابینا، ناشنوا و افرادی از این دست نیز در نظر بگیرید. استفاده از ابزارهای تکنولوژی میتواند تا حد زیادی شما را در این مسیر موفق گرداند. به عنوان مثال میتوانید برای بخشی از محتواهای متنی خود تصاویری را طراحی و ضمیمه آنها کنید تا از این طریق افرادی که قادر به خواندن نیستند بتوانند منظور شما را متوجه شوند. فراموش نکنید که امروزه در دنیای بازاریابی افرادی موفقترند که به حوزههای بکر و فراموش شده نفوذ پیدا کنند.
شخصیسازی محتوا
برای آنکه بتوانید در استفاده از دانش بازاریابی محتوا موفق شوید، قبل از هر چیز باید بتوانید خودتان را در جایگاه مخاطب قرار داده و از زاویه نگاه او به مسائل بنگرید. تولید حجم انبوهی از محتوا شاید در نگاه اول کار هیجان انگیزی به نظر برسد، اما به هرحال باید بدانید که بسیاری از محتواهایی که توسط بازاریابان محتوا تولید میشوند، ناخوانده باقی مانده و حتی فراموش میشوند؛ علت چنین اتفاقی در بیتوجهی این دسته از بازاریابان به نیازهای کاربران است. افراد تمایل دارند فقط مطالبی را بخوانند که به آنها مربوط است. در میان سیل عظیم محتواهایی که روزبهروز در اینترنت در حال تولید است، اگر بتوانید کاری کنید که کاربران حتی چند سطر از محتوای شما را بخوانند و تحت تأثیر قرار بگیرند، تقریباً موفق شدهاید
داستانسرایی
داستان گفتن یک هنر است! تولید محتواهای غیر منسجم و به کار بردن تعداد زیادی از کلمات پشت سرهم به خودی خود کار چندان سختی نیست؛ اما اینکه بتوانید در خلال این کلمات یک داستان را برای مخاطبان تعریف کرده و مهمتر از همه آن را به یک برند تجاری ربط دهید، قطعاً هنری در خور تحسین است!
جستجوی صوتی
بدون شک جستجوی صوتی را میتوان یکی از سریعترین فناوریهای چند سال اخیر به حساب آورد. استفاده از جستجوی صوتی به تدریج به سمتی حرکت میکند که افراد با پرسیدن یک سؤال یا جستجوی یک موضوع به جای باز کردن دهها لینک، مستقیماً پاسخ خود را دریافت کنند. البته این مورد هنوز در ایران برای بسیاری از افراد ناشناخته مانده است.
صداقت
بهجرئت میتوان گفت که در چند سال اخیر دوران تبلیغات پر رنگ و لعاب تمام شده و دست بیشتر کسبوکارها برای مشتریان رو شده است! حتی خود کسبوکارها هم از این موضوع اطلاع دارند و کمکم به سمتی حرکت میکنند که محصولات خود را بدون زرق و برق اضافی به مشتریان عرضه کنند. با توجه به این موضوع بازاریابان محتوا نیز باید با استقاده از دانش بازاریابی محتوا و اتخاذ چنین رویکردی محتواهای تولیدی خود را از تعریفهای واهی و اغراق آمیز بهسوی ویژگیهای عینی و تشریح نقاط قوت و ضعف سوق دهند.
واقعیت افزوده
واقعیت افزوده یکی از اصلیترین و جذابترین ابزارهای بازاریابی در کسبوکارهای بزرگ و کوچک است که استفاده از آن به طور فزایندهای در سراسر جهان در حال گسترش است. این موضوع در ایران نیز نسبتاً جا افتاده و برای درصد قابل توجهی از افراد موضوع جذابی به نظر میرسد. بازاریابی مبتنی بر واقعیت افزوده (VR) یک روش مناسب برای انتقال مفاهیم از تولیدکنندگان به مصرفکنندگان است؛ بنابراین اگر به موفقیت بازاریابی محتوای خود فکر میکنید، به هیچ وجه از این روش غفلت نورزید.
چت آنلاین
آیا هنوز هم تصور میکنید که مشتریان با ورود به یک سایت، اگر ابهامی داشته باشند، به خود زحمت میدهند از طریق ایمیل سؤال خود را مطرح کنند؟ اصلاً چنین راهی برای پاسخگویی به سؤالهای مشتریان راه مناسبی محسوب میشود؟ پاسخ این سؤالها در دانش بازاریابی محتوا منفی است. امروزه مشتریان بیشتر از داشتن یک سؤال، نیاز به قانع شدن دارند. صاحبان کسبوکارها باید بتوانند با دنبال کردن مشتریان از ماورای ذهن آنها آگاهی پیدا کرده و پا به پای آنها حرکت کنند تا بتوانند آنها را نسبت به استفاده از یک محصول خاص متقاعد کنند. این موضوع به خوبی ضرورت استفاده از ابزارهای چت آنلاین با کاربران را روشن میسازد.
راهکارهایی که در بالا توضیح داده شده، راهکارهایی هستند که باید بر اساس ارزیابی دقیق و عینی از شرایط جامعه هدف و با علم بر دانش بازاریاب محتوا مورد استفاده قرار گیرند. برای مثال در جامعه ایرانی به دلیل انس با داستانهای شیرین، مهارت داستانسرایی میتواند نسبت به راهکارهای دیگر تأثیر بیشتری داشته باشد. مثال دیگر میتواند درباره افراد خاص (مانند افراد نابینا، ناشنوا و …) مطرح شود و اینکه چند درصد از جامعه ایران جزو افراد خاص محسوب میشوند؟ چند درصد از این افراد خاص به اینترنت دسترسی دارند و چند درصد از افرادی که دسترسی دارند، دغدغه محصولات معینی را دارند؟ آیا صرف هزینه برای این دسته از افراد نتیجه خاصی را به دنبال دارد یا فقط موجب اتلاف منابع خواهد بود؟ این مسئله نشان میدهد که اگرچه تمام این راهکارها به خودی خود میتوانند مؤثر باشند، اما بازاریابان محتوا باید برای استفاده یا عدم استفاده از هرکدام دلیل قانع کننده داشته باشند؛ دلیلی که بر اساس مطالعات نظری و پژوهشهای میدانی به دست آمده باشد. در این صورت میتوان نسبت به دستیابی به موفقیت، بسیار امیدوار بود.
منابع: