نحوه تولید محتوا | آشنایی با انواع قالبها و فرمت های تولید محتوا
چگونه و با چه شکلی تولید محتوا کنیم؟
بیایید رو راست باشیم وقتی کلمه محتوا را میشنوید، مغزتان به چیزی جز نوشته و متن و طومار و کتاب و… فکر میکند؟ واقعا به گزارش فکر میکند؟ به پرسشنامه چطور؟
شاید باورپذیر نباشد ولی حقیقت دارد و محتوا قالبها و فرمتهای گوناگونی دارد همانطور که مثال زدم محتوا ممکن است یک گزارش باشد، ممکن است مسابقه فوتبال باشد، ممکن است موزیکی باشد که در حال گوش دادن به آن هستیم و از آن هم فراتر چیزی که به آن فکر میکنیم خود یک محتوا است. به همین دلیل در این مقاله در تلاشیم تا با به آموزش نحوه تولید محتوا در هر یک از قالب ها و فرمتهای محتوایی بپردازیم و ترتیب مطالعه به شرح زیر است:
قالبهای محتوا
فرمتهای محتوا
قالب محتوا یعنی چه؟
محتوای شما چه شکلی است؟ مهمترین قسمت قبل از تولید محتوا انتخاب قالب محتوا است، زیرا پس از اینکه شما پیامتان را انتخاب و تصمیم به انتقال آن به مخاطب میگیرید باید درباره نحوه تولید محتوا تصمیم بگیرید؟
به طور کلی میتوان نحوه تولید محتوا (یا همان قالبهای تولید محتوا ) را به 4 دسته اصلی تقسیم کرد:
تولید محتوای متنی
تولید محتوای صوتی
تولید محتوای ویدئوی
تولید محتوا تصویری
شما برای انتقال پیامتان میتوانید هرکدام از روشهای فوق را انتخاب کنید، البته جنس پیام و البته مخاطب پیام ممکن است انتخاب شما را تحت تاثیر قرار دهند. به عنوان مثال اگر مخاطب شما کودکان زیر 5 سال هستند، تولید محتوای متنی به معنای شکست شما است.
محتوای متنی
درتحقیقات جهانی انجام شده در حوزه محتوا و البته پژوهشهایی که ما در فرامحتوا انجام دادیم همواره محتوای متنی توانسته بیشترین اعتماد مخاطب را جلب کند. و همواره اگر دقت کنید خواهید فهمید خود ما نیز به محتوای متنی بیشترین اعتماد را داریم، به عنوان مثال مقالات پژوهشی در قالب نوشته منتشر میشوند. یا در بین مجموعههایی که هم کتاب و هم فیلم آنها موجود است، کتابشان بیشتر جنبه یادگیری و فیلم بیشتر جنبه سرگرمی را بخود میگیرد و به طور کلی نوشته حس اعتماد در ما برمیانگیزد. این محتوای متنی خود در فرمتهای متفاوتی تولید میشود، از جمله آفلاین و آنلاین که در ادامه در بخش فرمتهای محتوا به معرفی رایجترین آنها میپردازیم. محتوای متنی کاربردهای متنوعی دارد، نظیر اطلاع رسانی، جمعآوری داده(از طریق پرسشنامه و…) اما:
- اصلیترین هدف تولید محتوا در فضای وب سئو یا بهینهسازی برای موتورهای جستوجو برای جذب مخاطب بیشتر است.
و البته نباید چشم بپوشیم که معایب زیر را را هم:
- در بسیاری از مواقع افراد حوصله مطالعه محتوای متنی را ندارند
- نسبت به سایر قالبهای محتوا نظیر ویدئو و تصویر، رنج مخاطب کمتری دارد
محتوای صوتی
صوت و انواع جلوههای صوتی در بازاریابی محتوا میتواند تأثیر مضاعفی نسبت به قالب متنی داشته باشد و به همین دلیل در سالهای طلایی رادیو بسیاری از محتواهای صوتی ازجمله کمدی، درام، کنسرتهای موسیقی کلاسیک، اخبار و گزارشهای برای میلیونها آمریکایی پخششده است.
درواقع پادکست نمایانگر تکامل دیجیتال پخش رادیویی است و شامل ساختن یک یا چند فایل صوتی است که بهصورت اپیزودی منتشر میشوند و اغلب از طریق اینترنت و در فرمت mp3 منتشر میشود. محتوای صوتی یک روش واضح و مختصر برای بازاریابان است و میتواند وسیلهای قدرتمند باشد تا یک ایده، محصول و اطلاعات را به مخاطبان طاقتفرسا معرفی کند.
یکی از برجستهترین ویژگیهای پادکست قابلیت اشتراکگذاری آن است که مخاطبان با استفاده از خوراک RSS، ایمیلها، وبلاگ و.. میتوانند در جریان محتوای جدید قرار بگیرند.
از مهمترین معایب محتواهای صوتی نیز میتوان به پرهزینه بودن استفاده به دلیل صرف پهنای باند بالا و از دست دادن مخاطبان به دلیل انتشار محرمانه محتوا اشاره کرد.
برای تولید محتوای صوتی بهتر، لازم است تولیدکنندگان نسبت به بهروزرسانی اطلاعات خود اقدام کنند و بسیار بخوانند و بشنوند تا با سلایق و خواستههای مخاطبان آشنا شوند. همچنین نوع محتوای صوتی نیز از مواردی است که تولیدکننده محتوا برای افزایش موفقیت خود باید به آن توجه کند.
محتوای ویدئویی
اخیراً یکی از روندهای قابلتوجه در رسانههای دیجیتال، تأکید بر تولید محتوای ویدئویی بوده است اما این مسئله که چرا بسیاری از صاحبان سرایه در حال استفاده از محتوای ویدئویی هستند باید موردبررسی قرار گیرد.بسیاری در این زمینه معتقدند که تغییر رویه به استفاده از محتوای ویدئویی به دلیل تغییر عادات رسانه است و این مسئله که مردم کمتر به تمایل خواندن کلمات دارند در این تغییر رویه بیتأثیر نیست.
محتوای ویدئویی دارای ویژگیهای نظیر بالا بودن جنبه سرگرمی محتوای ویدئویی، امکان بالای جلب مخاطب و قابل بازبینی بودن است.
امروزه مدیران بازاریابی محتوا بهخوبی میدانند که با چارچوبهای مشخصشده ، بهترین موضوع برای تولید محتواهای ویدئویی، تهیه فیلمهای آموزشی و توضیحی، مصاحبههای مسئولان، فیلمهای بدون تاریخ انقضا همچون تهیه غذا و … و ویدئوهای تبلیغاتی است.
محتوای تصویری
بازاریابی محتوا بصری امروزه یکی از پرطرفدارترین محتواهای بازاریابی دیجیتال است و استفاده روزافزون از رسانههای اجتماعی بصری مانند فیسبوک، توییتر، لینک دین، پینترنست، اینستاگرام و … موجب شده تا صاحبان کسب و کار و بازاریابان دیجیتال آنلاین از این نوع محتوا استفاده فراوانی برای رسیدن به اهداف خود داشته باشند.
محتوای تصویری تأثیر به ارمغان میآورد به کمپین بازاریابی خود را آنلاین غیرقابلانکار است، بنابراین اگر شما یک کارآفرین یا تبلیغکننده هستید و این استراتژیهای بازاریابی آنلاین اعمال نشده است، دریغ نکنید.
از عوامل موفقیت محتواهای تصویری، این است که این نوع محتوا توجهها را به خود جلب میکند و فرآیند تولید آن سادهتر بوده و یکنواختی محتواهای متنی را نیز ندارد. آمارها نشان میدهد که محتوای بصری 93 درصد ارتباطات انسانی را تشکیل داده است.
از دیگر مزایای محتواهای تصویری، امکان انتشار اطلاعات بیشتر در یک محتوای میباشد و استفاده از این نوع محتوا باعث افزایش دنبال کنندگان موضوع میشود.
و اما فرمتهای محتوا
نحوه تولید محتوا صرفاً به قالبهای محتوا خلاصه نمیشود و پس از انتخاب قالب محتوا مرحله بعدی انتخاب فرمت محتوا است. بارها و بارها شاهد آن بودیم که سلیقه مشتریان تغییر کرده و به موجب آن تاکتیکهای بازاریابی نیز دچار تحول شدهاند. بنابراین بازاریابان باید دائما شیوه و اساس کار خود را تغییر دهند. قبل از پرداختن به نحوه تولید محتوا در هریک از فرمتهای اشاره شده اجازه دهید با یک مثال تفاوت بین فرمت محتوا و قالب محتوا را بیان کنیم:
محتوای ویدئویی یک قالب محتوا است، اما این ویدئو چه فرمتی خواهد داشت؟ گزارش؟ پخش زنده؟ یا موشن گرافیک؟ به هرکدام از موارد گزارش، پخش زنده، موشن گرافیک و… یک فرمت محتوایی محسوب میشوند.
قبل از انتخاب نوع بازاریابیتان حتما باید به محتوای چیزی که میخواهید از آن درآمد داشته باشید، فکر کنید.
رایجترین فرمتهای تولید محتوا به شرح زیر است که برخی از آنها برای یک قالب و برخی برای بیش از یک قالب قابل استفادهاند:
اینفوگرافیک
هر دو نوع محتوای تصویری و محتوای متنی بهتنهایی روشهای مفید اما ناقصی برای برقراری ارتباط و انتقال پیام به مخاطب هستند. زبان نوشتار اجازه میدهد که بینهایت تحلیل و برداشت از یک مفهوم توضیح داده شده صورت گیرد، که البته این موضوع به توان پردازش اطلاعات خواننده مربوط میشود. درک محتوای بصری و تصاویر برای خواننده راحتتر است، اما همین رسانه هم در بیان مفاهیم انتزاعی ناتوان عمل میکند. به همین خاطر است که تولید اینفوگرافیک تا این اندازه مورد توجه بوده است؛ چرا که در آن ترکیب شدن متن و تصویر به معنی استفاده از نقاط قوت هر دو نوع محتوا و کاهش ضعف در انتقال مفاهیمی است که تولید محتوا با هدف جلب توجه مخاطب و شرح آنها انجام شده است.
دورههای آنلاین
در این روش شما با مخاطب نه تنها تعامل و ارتباطی دوطرفه ایجاد میکنید، بلکه به موجب حضور طولانی مدت مخاطب در وبسایتتان با یک تیر دو نشان زده و سئوی مناسبی نیز دریافت میکنید.
کتابهای الکترونیکی
احتمالا بسیار دیدهاید که وبسایتها کتابهایی را به رایگان در اختیار شما قرار میدهند، البته رایگان رایگان که خیر! حداقل یک ایمیل ناقابل در ازای هر دانلود از شما خواهند گرفت. به این محتوا کتاب الکترونیکی میگویند و بیشتر جنبه آموزشی و کاربردی دارد. خلاصه بگویم باید محتوایی قرار دهید که از نظر مخاطب ارزش دانلود و دادن ایمیل داشته باشد.
این نحوه تولید محتوا دو فایده اصلی برای وبسایت شما خواهد داشت:
1- جمعآوری دیتابیس از مخاطبان
2 – شناساندن برند خود به عنوان مرجع علمی نزد مخاطب
در تصویر نمونهای از کتاب الکترونیکی فرامحتوا آورده شدهاست به همراه لینک دانلود کتاب
محتوای تعاملی
محتوای تعاملی ” محتوایی است که بیننده را با واکنش به ورودیهای سایت شما درگیر میکند .با نیاز به مشارکت از بیننده، شما میتوانید زمان را در صفحه افزایش داده و اطلاعات بیشتری دریافت کنید. به این صورت تجربهای پویا ایجاد کردهاید که براساس نیازهای هر بازدیدکننده تغییر میکند. و این باعث میشود مخاطب احساس خاص بودن کند که گامی مهم برای تبدیل مخاطب به مشتری است.
محتوای پژوهشی
شما میتوانید اطلاعات مشتری خودتان یا مشتریانتان را آنالیز کنید و یا در صنایع مختلف تحقیق و پژوهش انجام دهید تا درباره مسئلی از قبیل چالشهای احتمالی مخاطبان در یک صنعت، انگیزه خرید مخاطب در یک کسبوکار و… نتیجهگیری کنید.در هر صورت، محتوای برگرفته از دادهها به شما اجازه میدهد تا اطلاعات واقعی در مورد گرایشها صنعت را به اشتراک بگذارید، که میتواند در صنعت شما مورد استناد قرار گیرد. نکته مثبت این روش علمی بودن آن است که موجب میشود سایر کسبوکارها نیز از نتایج پژوهشی که شما استفاده کردهاید بهره ببرند. یک نکته مهم در انتخاب نحوه تولید محتوا که همواره بر آن تاکید داشتهایم شناخت مخاطب است به عنوان مثال اگر مخاطبان شما شرکتها هستند حتما توصیه میکنیم از این روش استفاده کنید در تصویر روبهرو اینفوگرافیکی از پژوهش انجام شده توسط فرامحتوا در الکامپ را مشاهده میکنید که برای مطالعه کامل مطلب میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید
پادکست
پادکست یک راه قدرتمند برای به اشتراک گذاشتن صدا، خلاقیت، افکار، موسیقی، دانش یا هر چیز دیگری است که میتوانید تولید کنید. در هر حوزهای که مشغول به کار هستید، میتوانید پادکست تولید کنید. شما میتوانید محصول و یا خدمات خود را تبلیغ کنید. میتوانید بعنوان یک متخصص در زمینهی خود دربارهی سرگرمی شناخته شوید و دانش خود را با مخاطبان به اشتراک بگذارید. کتاب صوتی تهیه کنید و داستانها و اشعار خود را بصورت فایل صوتی در آورده و احساسات خود را نیز بهتر منتقل کنید و به این طریق مخاطبان خود را جذب کنید.
موشن گرافیک
موشن گرافیک آنچه را که معمولاً ثابت و بدون حرکت است، از طریق ترکیب انیمیشن و طراحی گرافیک به ویدیوی دیجیتال تبدیل میکند. سالها این شیوه در فیلمهای سینمایی و انیمیشنها برای به حرکت در آوردن عناوین و پسزمینهها و دیگر کاربردها استفاده میشد اما با پیشرفت بازاریابی ویدیو محور، کارکرد آن از حد فیلمهای سینمایی و تلویزیون پا فراتر نهاد و به ابزاری پراهمیت و محبوب در ارائه محتوا تبدیل شد.
موشن گرافیک از نوعی از فرمت محتوا است که در دسته محتوای ویدئویی قرار میگیرد. در ادامه دون نمونه موشن گرافیک را مشاهده میکنید:
رپورتاژ
این گام یکی از آن گامهایی است که پس از انتخاب نحوه تولید محتوا باید برداشته شود. در این قسمت شما با انتشار محتوای خود در وبسایتهای پر بازدید و البته با موضوع مرتبط، سئوی خارجی وبسایت خود را تقویت میکنید. تولید رپورتاژ علاوه بر بهبود سئوی وبسایت شما، کمک میکند تا بازدیدکنندگان بیشتری از خدمات منحصربهفرد شما مطلع شوند. اما برای تولید یک رپورتاژ حرفهای و تأثیرگذار نیاز است که بتوانید با لحن و ادبیات مخصوص جامعه مخاطبان محل انتشار رپورتاژ، مسئلهای طرح کنید و با ارائه راهکارهای حل مسئله، شرکت و خدمات خود را به بهترین شکل معرفی کنید.
در لینک زیر نمونه یک رپورتاژ استاندارد را میتوانید دانلود کنید
در ادامه لیست مقالات مرتبط با نحوه تولید محتوا آورده شدهاست:
عنوان | توضیحات | لینک مقاله |
---|---|---|
محتوا چیست؟ | تعریف محتوا و کاربردهای آن | لینک |
فنون تولید رپورتاژ مطلوب؟ | معیار یک رپورتاژ استاندارد و نحوه تولید محتوا رپورتاژ | لینک |
عضله تولید محتوایتان را قوی کنید | معرفی تمرینهایی برای ایدهپردازی در تولید محتوا | لینک |
ضرورت استفاده از اینفوگرافیک | آشنایی با انواع اینفوگرافیک، ضرورت استفاده از هرکدام و کاربردهای آن | لینک |
سلام و خسته نباشید میگم به تیم فرامحتوا :
از نظر شما الان چه قالبی از محتوا روی بورس تر هست ؟
و روی کدام محتوا فوکوس کنیم ، برنده خواهیم بود ؟
کاملا بستگی به مخاطب شما داره ولی به طور کلی ویدئو در حال حاضر بیشترین ترند رو داره
خوب الان یک سئوال :
من الان یک سایت دارم توی حوزه خدمات برنامه نویسی : دقیقا خودم هم فهمیدم که ویدیو بهتره ولی توی انتخاب موضوع ویدیو مشکل دارم ، یعنی سناریو ندارم ، به نظر شما چگونه یک سناریو و موضوع خوب پیدا کنم ؟
حوزه اصلی که میخواین محتوا تولید کنید رو پیدا کنید بعد از وبسایت answerthepublic برای انتخاب موضوع استفاده کنید
درود
واوو چه وبسایت خوبی معرفی کردین خیلی ممنون و من الان سرچ کردم (برنامه نویسی) وخیلی کلمات خوبی رو اورد ، منتها خوب مثلا (آموزش برنامه نویسی php) رو مثلا من توی آپارات می دیدم ، هیج کدوم بازدید بیش از ۵۰ تا نداشت ، من دوست دارم ویدیویی تولید کنم ، که حداقل ۵۰۰ نفر اونو ببینن ، به نظرتون برای این مورد چه کاری رو انجام دهم ؟
سلام
واقعا از اینکه چند دقیقه ای وقت گذاشتم و این مطلبو خوندم راضی هستم.
بسیار ممنون
سلام دوستان خسته نباشید..دوستان فرمت های پسوند تعاملی چیه ..لطفا بگید خیلی لازم دارم