محرک محتوا چیست و چه تفاوتی با تولید محتوا دارد؟
یکی از نکات مهم برای افرادی که در حوزهی تولید محتوا فعالیت میکنند، اختصاصی بودن مطالب تولید شده و یا به عبارتی سفارشی بودن آن است. آنها سعی میکنند با خلق یک محتوای جدید به رشد جریان تولید محتوا کمک کنند و چیزی را که قبلاً وجود نداشته به محتواهای قبلی اضافه کنند. اما سؤالی که میتوان در اینجا مطرح کرد آن است که آیا ما همواره باید به دنبال تولید محتواهای جدید باشیم؟ تکلیف حجم زیادی از محتواهایی که تاکنون تولید شده چیست و آیا نمیتوان از این حجم وسیع در راستای اهداف خود استفاده کرد؟ اگر پاسخ بله است، چگونه؟ در این مقاله قصد داریم با طرح مفهومی با عنوان «محرک محتوا» به این سؤالات پاسخ دهیم:
محرک محتوا چیست؟
همان طور که گفته شد، منظور از تولید محتوا خلق محتوای جدیدی است که تاکنون وجود نداشته است. فرآیند خلق محتوا از ایده و انتخاب موضوع آغاز میشود و سپس بر اساس ساختار موضوع انتخاب شده، عمل تولید محتوا صورت میگیرد. اما منظور از محرک محتوا فرآیند جمع آوری اطلاعاتی است که قبلاً وجود داشتهاند. در محرک محتوا از سایتهای اینترنتی، شبکههای اجتماعی، وبلاگها، فیلمها، کتابهای الکترونیکی و منابعی از این دست مطالبی مرتبط با موضوع موردنظر جمعآوری شده و از طریق فیلتر کردن اطلاعاتی که زیاد به موضوع نزدیک نیستند، محتوای ناب انتخاب شده و سپس مورد استفاده قرار میگیرد. اگر بخواهیم تفاوت بین محرک محتوا و تولید محتوا را برای فهم بهتر در قالب یک مثال مطرح کنیم، میتوانیم به تفاوت بین یک نویسنده و یک کتابدار اشاره کنیم. یک فرد نویسنده در ابتدا مطالعه و تحقیق میکند تا بتواند کتابی را برای مخاطبانش بنویسد، اما یک کتابدار کتابهای موجود را طبقهبندی کرده به مخاطبان خود معرفی میکند.
چرا به محرک محتوا نیاز داریم؟
حجم انبوهی از اطلاعات در دنیای مجازی وجود دارد که ثانیه به ثانیه نیز بر حجم آنها افزوده میشود. جالب است بدانید که در هر ساعت به طور متوسط 28 میلیون توییت جدید در توییتر و 3 میلیون عکس جدید در اینستاگرام منتشر میشود. در همین مدت زمان 222 میلیون جستجوی جدید در گوگل انجام میشود و 252 میلیون ویدیو نیز در سایت یوتیوب مشاهده میشود. رقم پستهای وبلاگی تولید شده در یک ساعت هم حدوداً 208 هزار مطلب است که رقم قابل توجهی به حساب میآید. این آمار فقط تعداد انگشت شماری از سایتها و امکانات پرکاربرد هستند و اگر بخواهیم حجم محتواهای سایر امکانات را هم به آنها اضافه کنیم، عدد بسیار بزرگی خواهد بود. این حجم از اطلاعات به سرعت در حال تولید و نشر است و ما میتوانیم از آنها استفاده کنیم.
برای استفاده از این مطالب تولید شده باید در ابتدا از وجود آنها با خبر شویم و سپس در راستای اهداف و منفعتهای خود به دستهبندی آنها بپردازیم. البته افراد معمولاً این کار را در زندگی خود بسیار انجام دادهاند، بدون آن که حتی خود متوجه باشند. تمام وب سایتها و برنامههایی که ما با آنها ارتباط برقرار میکنیم، در واقع مطالبی هستند که در راستای منافع ما قرار دارند و ما وقتی به سراغ برخی از آنها میرویم و به سراغ برخی دیگر نه، در واقع در حال انجام عمل انتخاب و دستهبندی هستیم. به علاوه معمولاً برنامههایی که با آنها کار میکنیم، بر اساس فعالیتهای قبلی ما به صورت پیشفرض محصولاتی را متناسب با نظر ما پیشنهاد میدهند. برای مثال آمازون در راستای خریدهای قبلی افراد محصولاتی را به آنها پیشنهاد میدهد.
نکات مهم در فرآیند محرک محتوا
1) محتوا باید متناسب با منافع اشخاص انتخاب شود. در فرآیند محرک محتوا قرار نیست فقط مجموعهای از لینکها در اختیار کاربر گذاشته شود؛ بلکه معرفی محتوای داخل لینکها و دستهبندی آنها اهمیت دارد و کاربران باید بدانند که چرا باید آن مطالب را مطالعه کنند. کاربر باید بداند که بر چه اساسی آن مطلب به او معرفی و پیوند داده شده است
2) محرک محتوا باید ارزش ایجاد کند. درست است که محرک محتوا بر اساس محتواهای قبلی انجام میشود اما به هرحال باید چیزی را بر مخاطبان اضافه کند و کاری را برای آنها صورت دهد که خودشان به سختی میتوانستند انجام دهند. برای مثال ممکن است آنها دستهای از مطالب را بخواهند تا در جریان آخرین اخبار روز مربوط به صنعت مورد علاقهشان قرار بگیرند. شما باید مهمترین، خلاصهترین و جدیدترین اخبار را در اختیار آنها قرار دهید تا مجبور نباشند به مطالعهی حجم انبوهی از اخبارهای تکراری و بی اهمیت رو بیاورند و از این طریق در وقت آنها صرفهجویی کنید.
3) محرک محتوا باید محتواهای تبلیغاتی را جبران کند. به هر حال بخشی از محتواهایی که برای کاربران تولید میشود، تبلیغاتی است و حاوی شعارها و برندها است؛ کاربران و مشتریان از اینکه هر روز در ایمیل خود فقط محتواهای تبلیغاتی دریافت کنند، خسته میشوند و ممکن است احساس ناخوشایندی نسبت به هجمههای تبلیغاتی داشته باشند. بنابراین محرک محتوا باید به مخاطب احساس با ارزش بودن دهد. مشتریان باید بدانند که حتی اگر برای مدتی بخواهند از شرکت شما هیچ خریدی را انجام ندهند، باز هم برای شما با ارزش هستند و شما آنها را فراموش نکردهاید. محرک محتوا میتواند از طریق نشر محتواهای غیر تبلیغاتی در خلال محتواهای تبلیغاتی این احساس را در مشتریان به وجود آورد.
4) نباید تمام کار خود را در محرک محتوا خلاصه کنید. محرک محتوا به عنوان ابزاری تسهیلگر در کنار تولید محتوا میتواند به شما کمک کند. اما اگر تصور میکنید که صرفاً با محرک محتوا میتوانید از فرآیند تولید محتوا بی نیاز شوید، باید بگوییم که اشتباه کرده اید. محرک محتوا میتواند به غنی سازی جنبههایی از یک موضوع کمک کند، اما نمیتواند نقشی را که عمل تولید محتوا انجام میدهد، به صورت کامل ایفا کند و یا جایگزین آن شود.
محرک محتوا چگونه انجام میگیرد؟
محرک محتوا و ساز و کار مربوط به انتخاب و دستهبندی میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک و با ترکیبی از آنها انجام پذیرد. در حالت دستی، معمولاً از کارمندان و افرادی با ویژگیهای معین استفاده میشود. در حالت اتوماتیک معمولاً فرآیند طبقهبندی به سه صورت انجام میشود. یکی از روشها فیلتر و ارزیابی بر اساس فعالیتهای گذشتهی کاربران است که با محوریت محتواهای توصیه شده، انجام میشود. فیلتر کردن معمولاً بر اساس سلایق و دیدگاههای یک جامعهی اجتماعی خاص صورت میگیرد که بهترین منبع شناسایی، فعالیتهای پیشین کاربران است. این ساز و کار در یوتیوب و آموزون به خوبی قابل مشاهده است. روش دوم تجزیه و تحلیل معنایی رابطهی بین عناصر مختلف است که منابع اطلاعاتی موجود در اسناد مختلف را مورد بررسی قرار میدهد. در این سیستم برخی از عوامل و یا تمام شرایط زمینهای متناسب با منابع اطلاعاتی، با هم مقایسه میشوند و در نهایت در یک ردهبندی قرار میگیرند. در روش سوم رایانهها بر اساس پیشنهادات و توصیههای کاربران محتواها را انتخاب میکنند. در این روش رایانهها افرادی را با منافع شبیه به کاربران نهایی پیدا کرده و بر اساس پیشنهادات آنها عمل میکنند. این روش به طور گسترده در سایتهای اجتماعی مانند فیس بوک و فلیپبورد مورد استفاده قرار گرفته است. پارامترهایی که در روش سوم به کار میروند، معمولاً بر اساس امتیازدهی، نظرات، پسندیدن و یا نپسندیدن و مواردی از این قبیل لحاظ میشوند.
پستهای هفتگی وبلاگها و سایتها بهترین منبع برای محرک محتوا هستند. شما میتوانید با عضویت در خبرنامه برخی از سایتها و انتخاب علاقهمندیهای خود اطلاعات موردنظرتان را در ایمیل خود دریافت کنید. دستهبندی موضوعی ایمیلها نیز کار بسیار آسانی است که در چند دقیقه انجام میگیرد. همچنین وب سایتهای بزرگتر و خبرگزاریها نیز معمولاً خودشان از دستهبندی موضوعی برخوردارند و این کار شما را راحتتر میکند. برخی از سایتها نیز امکان جستجوی پیشرفته را در اختیار کاربران قرار دادهاند که این مورد هم امتیاز بزرگی محسوب میشود. بنابراین به نظر میرسد که هیچ مانعی بر سر راه فرآیند محرک محتوا نباشد و با استفاده از مطالبی که گفته شد، میتوانید این فرآیند را به خوبی برای سازمان و یا شرکت خود انجام دهید.
منابع:
https://www.virtual-college.co.uk