چرا اینفوگرافیک تولید کنیم ؟
دوران زندگی ما دوران دادههای بزرگ یا به بیان صحیحتر دوران ابر دادهها است. این حجم از اطلاعاتی که ما در دو دههی آخر خلق کرده و انتشار دادهایم در تمام دهههای پیش از آن بیسابقه بوده است. ما در یک روز 1.5 میلیارد محتوا تولید میکنیم که شامل 140 میلیون توییت و 2 میلیون محتوای تصویری و محتوای ویدیویی است. همهی ما در تولید این حجم از محتوا دخیل هستیم واصلیترین علت آن این است که همراه داشتن گوشی موبایل و تبلت جزو یکی از عادتها و نیازهای هرروزهی ما شده است و از همین ابزارها برای تولید محتوا و نشر آن بهره میبریم.
اطلاعاتی که ما هر روز از آنها استفاده و آنها را منتشر میکنیم در قالبهای مختلفی تولید میشود. از انواع محتوای متنی تا انواع محتوای ویدیویی، از انواع پادکست(فایل صوتی) تا انواع اینفوگرافیک. همهی آنها در جایگاه و موقعیتهای مختلف میتوانند مفید و کاربردی باشند. آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد بررسی Infographic بعنوان یکی از انواع جدید و بسیار کاربردی محتوا از جنبههای مختلف و طی سرفصلهای زیر است:
• اینفوگرافیک چیست؟
• چرا اینفوگرافیک تا این حد مهم است؟
• چرا باید طراحی اینفوگرافیک را جزئی از استراتژی بازاریابی محتوای خود قرار دهید؟
• شاخصهای اینفوگرافیک خوب و اثربخش
• انواع مختلف اینفوگرافیک برای اهداف گوناگون
همهی تولیدکنندگان محتوا دائماً در حال تلاش برای جمعآوری، سازماندهی و مرتبسازی اطلاعاتی هستند که میخواهند دیر یا زود آنها ر به اشتراک بگذارند. موضوع اصلی این است که مصرف این اطلاعات برای ما مانند نوشیدن آب از شلنگ آتشنشانی است. یعنی کافی است اراده کنیم تا حجم زیادی از آن برایمان جاری شود. اما آیا این روش از نوشیدن آب واقعاً مفید و کاربردی است؟ چقدر از آن هر بار بدون آنکه استفاده شود به هدر میرود؟ در خصوص محتوای تولید شده نیز دقیقاً همین رویداد اتفاق میافتد. کافی است یک واژه را در موتورهای جستجو سرچ کنیم تا سیلی از اطلاعات به سمت ما جاری شود. بدون شک برای تولید این محتواها زحمت زیادی کشیده شده است؛ اما آیا ما میتوانیم از همهی آنها استفاده کنیم؟
ما بدنبال محتوایی هستیم که علاوه بر صحیح و علمی بودن تا حد امکان مختصر، مفید و البته گویا باشد. شاید اینفوگرافیک تاکنون در این زمینه یکی از موفقترین انواع محتوا باشد.
اینفوگرافیک چیست؟
Infographic ترکیبی از طراحی گرافیکی، عکس، متن و تحلیلهایی است که برای تجمیع دادههای پرحجمی که بیان شرح و توضیح دادن در مورد آنها دشوار است، مورد استفاده قرار میگیرد. طراحی اینفوگرافیک یعنی خلق یک محتوای بصری که میتواند به خوبی اطلاعات پیچیده را در یک فرمت گرافیکی به هم ارتباط و در مورد آنها توضیح دهد. اینفوگرافیک دادههای عمیقی را ارائه میکند که کار درک آنها و ارتباط موجود بین عناصرش امری دشوار، پیچیده و زمان بری است.
تولید Infographic یک روش کارآمد برای ترکیب متن و تصاویر با هم است به طوری که مخاطب عام، مفهوم درونی آن را درک کند؛ چرا که قرار است این محتوای گرافیکی در وبسایتها یا سایر رسانههای اجتماعی منتشر شود و لازم است تولیدکننده اینفوگرافیک بداند که آنچه خلق میکند باید آنقدر گویا باشد که طیف وسیعی از مخاطب عادی و نه چندان آگاه به موضوع، از آن مطلع شده و به بیان سادهتر تا حد امکان از آن سر در بیاورد.
چرا اینفوگرافیک تا این حد مهم است؟
هر دو نوع محتوای تصویری و محتوای متنی بهتنهایی روشهای مفید اما ناقصی برای برقراری ارتباط و انتقال پیام به مخاطب هستند. زبان نوشتار اجازه میدهد که بینهایت تحلیل و برداشت از یک مفهوم توضیح داده شده صورت گیرد، که البته این موضوع به توان پردازش اطلاعات خواننده مربوط میشود. درک محتوای بصری و تصاویر برای خواننده راحتتر است، اما همین رسانه هم در بیان مفاهیم انتزاعی ناتوان عمل میکند. به همین خاطر است که تولید اینفوگرافیک تا این اندازه مورد توجه بوده است؛ چرا که در آن ترکیب شدن متن و تصویر به معنی استفاده از نقاط قوت هر دو نوع محتوا و کاهش ضعف در انتقال مفاهیمی است که تولید محتوا با هدف جلب توجه مخاطب و شرح آنها انجام شده است.
چرا باید طراحی اینفوگرافیک را جزئی از استراتژی بازاریابی محتوای خود قرار دهید؟
فرقی نمیکند که حوزهی فعالیت شما چه باشد. بدون شک دیر یا زود به این نتیجه میرسید که برای تولید محتوا نیاز به استخدام یک تولیدکننده محتوای گرافیکی یا همان Infographic خواهید داشت. برای این موضوع 9 دلیل قانعکننده وجود دارد که به آنها اشاره خواهیم کرد:
1) اینفوگرافیک محتوای جالب و جذابی است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید مخاطبان امروزی بیش از پیش بدنبال دریافت اطلاعات واقعی با استناد به آمار و ارقام حقیقی هستند، هرچند که وقت چندانی هم برای مطالعه و به خاطر سپردن این اطلاعات نداشته باشند. تولید محتوای گرافیکی در قالب Infographic میتواند آمار و ارقام را به زیبایی تمام و بصورت مختصر و مفید به مخاطب ارائه کند. این یعنی خلق یک محتوای با کیفیت و اثربخش که مخاطب را تحت تأثیر قرار میدهد.
2) محتوای بصری به سرعت توسط مغز اسکن شده و در حافظهی مخاطب ثبت میشود.
اغلب انسانها حافظهی تصویریشان قدرت بالایی دارد. به همین دلیل 90 درصد از اطلاعاتی که یادآوری میشوند، آن دسته از اطلاعاتی بودهاند که به جای خوانده یا شنیده شدن، دیده شدهاند. همین موضوع دلیل روشنی برای آن است که بدانید تولید اینفوگرافیک روش بسیار مؤثری در بازاریابی محتوا است. چون محتوای تصویری بیشتر و برای مدت طولانیتری در حافظه ثبت و به یاد آورده میشود.
3) سرعت انتشار Infographic در اینترنت و شبکههای اجتماعی بسیار زیاد است
بسیاری از افراد تا متنی را نخوانده و آن را درست درک نکنند، اقدام به انتشار آن نمیکنند. محتوای بصری در قالب اینفوگرافیک بدلیل آنکه با سرعت بالاتری مطالعه و سریعتر درک میشود، سرعت انتشار بالاتری در شبکههای مجازی و اینترنت داشته و سریع دست به دست میشود.
4) اینفوگرافیک قدرت ثبت شدن به نام اولین منتشرکننده را دارد
تولیدکننده اینفوگرافیک میداند که وقتی محتوای تصویری را خلق کرده و آن را در وبسایت خود قرار میدهد، بلافاصله یک کد مخصوص به آن محتوا اختصاص پیدا میکند و پس از آن هرکس از آن محتوای گرافیکی استفاده و آن را انتشار دهد، آن کد نیز با اینفوگرافیک همراه میشود. این کد مخصوص میتواند مشاهدهکنندگان محتوای بصری را به تولیدکنندهی محتوای گرافیکی یا همان اینفوگرافیک اتصال دهد. قابل ردیابی بودن تیم یا وبسایتی که اقدام به تولید محتوای تصویری کردهاند، یکی از مهمترین مزیتهای تولید Infographic است.
5) پوشش جهانی محتوای بصری
در دنیایی که انتشار هر اطلاعاتی در آن به فشردن یک دکمه وابسته است، اینفوگرافیک میتواند یک پوشش جهانی داشته باشد. کاری که هیچ رسانهی چاپی قدرت انجام دادن آن را ندارد و به همین دلیل است که Infographic بهشدت محتوای اثربخش و مفیدی است.
6) برند کردن محتوای خلق شده در حین تولید Infographic
تولیدکننده محتوای گرافیکی میتواند با درج برند مجموعهی خود در تصویر طراحیشده در حین تولید محتوای گرافیکی آن را به نام برند شرکت خود ثبت کند، به طوری که هیچ فرد یا سازمان دیگری نتواند از آن محتوا سوء استفاده کرده و آن را به نام خود منتشر کند. ضمن آنکه با توجه به سرعت بالای انتشار آن میتواند اعتبار و قدرت یک برند را به طرز چشمگیری افزایش دهد.
7) افزایش ترافیک ورودی یک وب سایت
تولید اینفوگرافیک به سبب خاصیتی که این محتوای گرافیکی دارد، ترافیک ورودی یک وبسایت را افزایش میدهد. چراکه قانعکننده بودن Infographic به سرعت پای مخاطب را به منبع تولیدکنندهی آن باز میکند.
8) افزایش رنک وب سایت تولیدکننده در موتورهای جستجو
ماهیت رسانهای اینفوگرافیک به سبب همان موردی که در دلیل شمارهی 4 ذکر شد، باعث میشود هر بار نشر این محتوای تصویری به معنی ایجاد یک بک لینک به وبسایت تولیدکننده باشد. موضوعی که از نظر موتورهای جستجو بهشدت با اهمیت است و روی سئو تأثیر فوقالعادهای دارد.
9) تولید محتوای گرافیکی به معنی درک بالای خالقان آن از یک موضوع است.
وقتی کسی دست به تولید اینفوگرافیک میبرد، یعنی از یک موضوع به درک بالا و اشراف کامل رسیده است. این یعنی قدرت و دانش او به حدی بوده است که توانسته اطلاعات و پیغام مورد نظر خود را در قالب یک محتوای تصویری همراه با متن به دیگران انتقال داده و به آنها تفهیم کند. پس تولید اینفوگرافیک در حقیقت به معنای متخصص بودن خالق آن است و این موضوع تأثیر بسیار خوبی روی جلب نظر مخاطبان باهوش خواهد داشت.
با توجه به همهی آنچه در خصوص مزیتهای طراحی اینفوگرافیک بیان شد، احتمالاً به اندازهی کافی برای آنکه تولید و استفاده از آن را بخشی از استراتژی بازاریابی محتوای شرکت خود قرار دهید، قانع شدهاید. اما نمیتوان به این میزان از دانش بسنده کرده و سریعاً برای تولید محتوای بصری دست به کار شد. واقعیت آن است که برای بهره بردن از تمام این مزیتها باید بدانید که چه فاکتورهایی برای خلق یک اینفوگرافیک مفید و اثربخش وجود دارد و رعایت چه نکاتی در طراحی میتواند آن را تبدیل به یک محتوای با کیفیت کند.
شاخصهای اینفوگرافیک خوب و اثربخش
-
سازماندهی شده است و یک خط داستانی مشخص دارد.
تولید اینفوگرافیک خوب یعنی ایجاد یک محتوای بصری که یک خط داستانی مشخص و سازماندهی شده دارد. یکپارچه و هدفمند بودن آنچه در Infographic توضیح دادهشده است از دید مخاطب پنهان نمانده و او را تا پایان علاقهمند و حساس نگه میدارد.
طراحی اینفوگرافیکی با این ویژگی کار مهم و دشواری است. وقتی یک داستان با اطلاعات بسیار زیادی به یک تولیدکننده اینفوگرافیک داده میشود، او باید بتواند با چالش تبدیل آن به یک محتوای گرافیکی قابل درک کنار آمده و با حفظ خط ماجرا آن را طراحی و پیادهسازی کند.
-
بین تمام بخشهای آن پیوند اطلاعاتی وجود دارد.
در فرآیند تولید اینفوگرافیک که نقش یک محتوای اثربخش را داشته باشد، عمل بازبینی و تحلیل باید بارها و بارها انجام شود. این موضوع که آیا افرادی که هیچ دانشی و پیش زمینهای در مورد اطلاعات ارائه شده توسط آن اینفوگرافیک را ندارند، موضوع شرح داده شده در آن را درک میکنند یا نه باید از جنبههای مختلفی تحلیل شود. وجود پیوند اطلاعاتی و مشخص بودن اتصالات هر بخش داده در یک Infographic یکی از مهمترین شاخصهای طراحی یک اینفوگرافیک خوب و گویا است.
-
حاوی یک داستان باشد.
هر داستان خوبی دارای یک آغاز، میانه و پایان است. Infographic خوب نیز باید چنین ویژگیهایی داشته باشد و مخاطب بتواند در آن نقطهی ابتدایی، موارد تحلیل یا میانه و پایان روشن و بدون ابهام را تشخیص دهد.
-
هر بخش از اطلاعات ارائهشده در آنیک عنوان خوب برای جلبتوجه مخاطب داشته باشد.
Infographic خوب آن است که هر بخش از محتوای ارائه شده در آن با استفاده از عناوین و سرفصلهای جذاب درست مانند یک قلاب برای شکار نظر مخاطب عمل کند.
-
از نظر رنگآمیزی حرفهای، دقیق و جذاب باشد.
تفاوت در پالتهای رنگ بکار رفته در طراحی اینفوگرافیک میتواند به سازماندهی، تقویت موضوع و جلبتوجه مخاطب به داستان، مؤثر عمل کند. انتخاب پالتهای اشتباه میتواند منجر به انتقال ناقص پیام و تمرکز مخاطب به موضوعی شود که بیان آن اصلاً در اهداف طراحی این محتوای بصری نبوده است.
-
تا حد ممکن فارغ از زبان طراحی شده برای همهی افراد قابل درک باشد.
Infographic خوب و کامل یعنی یک محتوای گرافیکی که به کمک تصاویر استفاده شده و روند و خط سیر مشخص داستان تا حد ممکن برای هر بیننده با هر زبان و سطح دانشی قابل درک و تحلیل است.
انواع مختلف اینفوگرافیک برای اهداف گوناگون
خیلی مهم است که شما بدانید با توجه به ماهیت کارتان باید از چه نوع اینفوگرافیکی استفاده کنید. در اینجا 13 مدل مختلف اینفوگرافیک را به شما معرفی خواهیم کرد.
1) Mixed- chart یا چارت ترکیبی
اینفوگرافیکی که شامل چند نوع مختلف از نمودار باشد را اینفوگرافیک Mixed-Chart یا چارت ترکیبی میگویند. این نوع از اینفوگرافیک برای نمایش آمار، ارقام و درصدهای مورداستفاده قرار میگیرد و اطلاعات ارائهشده در آن محدود اما مشخص و دقیق است.
2) List infographic یا اینفوگرافیک فهرستی
این نوع از اینفوگرافیک برای لیست کردن یا نمایش فهرستی و اشارهای اطلاعات است. در حقیقت اطلاعات ارائهشده در این نوع از Infographic برای توضیح اجمالی و سرفصل گونهی موضوعات است.
3) Time Line یا سیر زمانی
برای نمایش موضوعاتی که در طول زمان و طی آن فرآیند مشخصی تغییر کرده است از این نوع خاص از اینفوگرافیک استفاده میشود.
4) How to Guide یا راهنمای مرحله به مرحله
برای نمایش پروسه و مراحل انجام یک کار از این نوع Infographic استفاده میشود.
5) Flow Chart یا چارت مسیر
برای نمایش فرآیندهایی که از یک نقطهی مشخص آغازشده و در هر مرحله ممکن است به چند مسیر یا بخش مختلف تقسیم شود که برای هرکدام از این بخشها یک تصمیم خاص و مستقل گرفته میشود از این نوع Infographic استفاده میشود.
6) Compration یا مقایسه ای
آنچه از نام آن مشخص است این است که برای مقایسهی ویژگیهای دو مورد یا بیشتر از این نوع Infographic استفاده میشود.
7) Location map یا نمایش منطقه ای
این نوع از اینفوگرافیک برای توضیح اطلاعات بر اساس نقشه ی جغرافیا مورد استفاده قرار میگیرد.
8) Photo graphic یا تصویر محور
بخش اعظمی از اطلاعات ارائه شده در این نوع از Infographic توسط عکس ها توضیح داده می شود.
9) Hierarchical یا هرمی
که مخصوص توضیح موضوعاتی است که سطحبندی مختلفی دارند.
10) Single Chart یا چارت های مستقل
این نوع از اینفوگرافیک برای نشان دادن روند صعود یا نزول یک موضوع بر اساس یک فاکتور خاص مثل زمان مورداستفاده قرار میگیرد.
11) Visualized number infographic یا توضیح بصری آمار
این نوع از infographic برای نمایش اعداد و اطلاعات آماری در کنار تصاویری که خود بهتنهایی گویا و مشخصکنندهی اهداف آمارها هستند استفاده میشود.
12) Anatomical یا جزئی نگر
برای نمایش دقیق نحوهی عملکرد هر جز از یکچیز از این نوع Infographic استفاده میشود.
13) Visual resume رزومهی ویژوال
این مدل از اینفوگرافیک نیز همانطور که از نامش پیداست برای نمایش ویژوالی رزومهی افراد یا شرکتها است.