دنیای اینترنت دنیای بسیار عجیبی است به عجیبی یک شمشیر دولبه! امکان ندارد به دنبال عبارتی در این دنیا بگردید و پیدایش نکنید. کلمه محتوا نیز برای موتورهای جستجو استثنا نیست و هزاران هزار مطلب را در این حوزه به شما معرفی خواهند کرد که احتمالاً اغلب در رابطه با تولید محتوا خواهند بود اما باید حواسمان به این شمشیر دولبه باشد، حواسمان باشد تا مصداق ” توهم دانش از نادانی هم بدتر است” نباشیم. به همین منظور در اینجا یک قدم باید به عقب برگردیم تا در رابطه با خود محتوا و استراتژی محتوا بدانیم که مقدمهی تولید محتوا هستند. این موضوع زمانی بیشترین اهمیت را پیدا میکند که بخواهید از مزایای محتوا در کسب و کار استفاده کنید. اینجاست که باید از استراتژی محتوا شروع کرد و نه از تولید.
رویکرد ما در فرامحتوا نسبت به آموزش مطالب مرتبط به محتوا به این صورت است که در ابتدا اهمیت و ضرورت موضوع مربوطه را بیان میکنیم تا فرد در صورت نیاز و لازم دیدن موضوع، تصمیم به ادامه آن بگیرد و سپس به معرفی و تعاریف میپردازیم. در نهایت نیز نحوه اجرا و پیادهسازی مفاهیم مطرح شده، بیان میشود زیرا صرفاً دانستن یک موضوع کمکی به پیشرفت سازمان و خود فرد نخواهد کرد.
حال که اهمیت استراتژی محتوا به عنوان گام اول برای استفاده از محتوا روشن شد سؤال بعدی در رابطه با پیادهسازی و چیستی استراتژی محتوا است که فلوچارت زیر کمک شایانی در این راستا خواهد کرد.
فلوچارت فوق فقط برای دانستن نیست و در فاز اجرایی نیز برای رسیدن به یک استراتژی جامع تمامی مراحل فوق باید به ترتیب طی شود.
همانطور که همیشه گفتهایم و در فلوچارت هم قابل مشاهده است، همه چیز با یک چرا شروع میشود: چرا استراتژی محتوا؟ انگیزه شما از این کار چیست؟ زیرا تا وقتی که دلیل محکمی برای انجام یک کار نداشتهباشید با کوچکترین مشکلی ناامید خواهید شد، خصوصا محتوا که نیازمند صبر است. پس در ابتدا مطلب زیر را دررابطه با تغییرات دیجیتال مارکتینک و ضرورتی که ایجاب میکند مطالعه کنید:
یک سؤال: آیا نخستین بیلبورد تبلیغات را که امروز در مسیر آمدن به سر کار دیدید، به یاد میآورید؟ دومی را چطور؟ اگر پاسخ شما منفی است به احتمال زیاد دیگر تبلیغات یا اصرار برندها به خرید برایتان اهمیتی ندارد. پس چطور میتوان انتظار داشت که مشتریانتان به تبلیغات شما توجه کنند؟
البته این موضوع چندان نگران کننده نیست زیرا بازاریابی محتوا و درونگرا میتوانند کاری کنند که دیگر لازم نباشد شما اصرار به فروش کنید بلکه مشتری به سمت شما خواهد آمد و البته مزایای دیگری هم دارد:
مطلب زیر به طور مفصل اهمیت گذار از بازاریابی سنتی را بیان میکند:
ضرورت استفاده از بازاریابی محتوا | لینک |
محتوا چیست و چه تعریفی دارد | لینک |
بازاریابی محتوا چیست و چه تعریفی دارد | لینک |
یک نکته وجود دارد و آن این است که بازاریابی محتوا در ادامه بسیار بیشتر از امروز رونق خواهد گرفت و این رونق بیرویه اتفاقاتی را رقم خواهد زد مشکلاتی از قبیل افزایش عرضه و همانطور که میدانیم اگر عرضه محصولی افزایش یابد حق انتخاب مشتری افزایش و قیمت کاهش خواهدیافت. این اتفاق درباره محتوای رایگان چگونه رخ میدهد؟
آیا باید هزینهای پرداخت کنیم تا مخاطب محتوای تولیدیمان را بخواند؟! به این اتفاق شوک محتوا میگویند:
شوک محتوا در بازاریابی دیجیتال
به عمد سعی کردیم تا قبل از توضیح در رابطه با محتوا و استراتژی محتوا شما را از اهمیت آن آگاه کنیم زیرا اگر به اهمیت آن واقف نباشیم یکمرتبه به سراغ پیاده سازی محتوا میرویم و به همان سرعت نیز از آن خارج خواهیم شد. اکنون اگر دلیل کافی برای ادامه این مسیر و شیرجهزدن در دریای استراتژی محتوا را دارید اجازه دهید تا تعریفی از استراتژی محتوا ارائه دهیم:
استراتژی محتوا را میتوان مجموعه اقداماتی دانست که به کمک آنها میتوانیم به اهداف بازاریابی محتوا برسیم و ما در فرامحتوا این اقدامات را در سه دسته اصلی پرسونای مخاطب، شخصیت برند و نقشه راه محتوا دستهبندی کردهایم. اگر میخواهید کمی بیشتر راجعبه استراتژی محتوا بدانید لینک زیر را دنبال کنید:
حال نوبت به تعریف سه فاز اجرایی بازاریابی محتوا است و با پرسونای مخاطب شروع میکنیم:
پرسونا مفهومی است که ریشه لغوی آن به یونان باستان بازمیگردد. پرسونا در یونان باستان به نقاب و یا هر چیزی که صورت انسان را میپوشانده، اطلاق میشده است. در واقع پرسونا همان نقابی است که باعث پذیرش ما در اجتماع میشود. پرسونا ویژگیهای غالب شخصیتی است که ما انتخاب می کنیم تا در نقاب ما قرار گیرید که البته در موقعیتهای مختلف متفاوت است. بنابر این می توان گفت:
تمام الگوها، باورها، نیازها و ویژگیهایی که نشان میدهد مخاطب در یک فضا یا موقعیت، چه رفتاری دارد، پرسونای مخاطب است.
شناسایی و تدوین پرسونای مخاطب در کسبوکارها امری ضروری است که با کمک آن میتوان به هدفی که یک کسبوکار دنبال میکند، دست پیدا کرد. پرسونای مخاطب یک مفهوم کهنالگویی مبتنی بر تحقیق است که نشان میدهد:
– خریداران چه کسانی هستند؟
– چه کاری را میخواهند انجام دهند؟
– چه اهدافی محرک رفتار آنهاست؟
– آنها چگونه فکر میکنند؟
– چرا آنها تصمیم به خرید میگیرند؟
– آنها چگونه خرید میکنند؟
– آنها کجا خرید میکنند؟
– آنها چه موقع تصمیم به خرید میگیرند؟
حال برای اینکه بخواهید بیشتر در رابطه با پرسونا بدانید و پرسونای مخاطبتان را تدوین کنید به شما توصیه میکنیم مطلب تکمیلی زیر را مطالعه کنید:
اما هنوز دو فاز کلیدی دیگر مانده تا بتوانیم ادعا کنیم که هر آنچه در رابطه با استراتژی محتوا لازم بود را فراگرفتهایم و حال نوبت شخصیت برند است:
شخصیت برند یکی از موضوعاتی است که در یکی دو دهه اخیر برای محققان و فعالان حوزه بازاریابی اهمیت زیادی داشته است. اهمیت این مسئله از آنجا ناشی میشود که برندهای مختلف در ماهیت خود و ذهنیتی که برای مخاطب ایجاد میکنند، با یکدیگر تفاوت دارند و این تفاوت در ذهن مشتریان در قالب مجموعهای از ویژگیها شکل میگیرد؛ ویژگیهایی که در مجموع به برند خاصیت انسانی داده و مانند یک انسان شخصیتی منحصر به فرد را برای آن رقم میزنند. وقتی یک برند در بین تعداد زیادی از افراد محبوبیت پیدا میکند، ما را به این فکر فرو میبرد که چه عواملی در ایجاد این محبوبیت تأثیرگذار بودهاند و اگر قرار باشد برندهای دیگر هم به چنین محبوبیتی دست پیدا کنند، چهکار باید کنند؟ و دو مدل مشهور در رابطه با تحلیل شخصیت برند وجود دارد: مدل پیرسون و مدل آکر که برای کسب دانش بیشتر در این حوزه، مطالعه مطلب زیر را توصیه میکنیم:شخصیت برند یکی از موضوعاتی است که در یکی دو دهه اخیر برای محققان و فعالان حوزه بازاریابی اهمیت زیادی داشته است. اهمیت این مسئله از آنجا ناشی میشود که برندهای مختلف در ماهیت خود و ذهنیتی که برای مخاطب ایجاد میکنند، با یکدیگر تفاوت دارند و این تفاوت در ذهن مشتریان در قالب مجموعهای از ویژگیها شکل میگیرد؛ ویژگیهایی که در مجموع به برند خاصیت انسانی داده و مانند یک انسان شخصیتی منحصر به فرد را برای آن رقم میزنند. وقتی یک برند در بین تعداد زیادی از افراد محبوبیت پیدا میکند، ما را به این فکر فرو میبرد که چه عواملی در ایجاد این محبوبیت تأثیرگذار بودهاند و اگر قرار باشد برندهای دیگر هم به چنین محبوبیتی دست پیدا کنند، چهکار باید کنند؟ و دو مدل مشهور در رابطه با تحلیل شخصیت برند وجود دارد: مدل پیرسون و مدل آکر که برای کسب دانش بیشتر در این حوزه، مطالعه مطلب زیر را توصیه میکنیم:
حال وقتش است که به گام آخر تدوین استراتژی بازاریابی محتوا – نقشه راه محتوا – بپردازیم:
نقشه راه محتوا فرایندی است که طی آن باید به شناخت جامع از جایگاه محتوا در صنعت منتخب رسید و در این مرحله باید تحقیقات زیر صورت پذیرد:
تمام روشهای تدوین استراتژی اشاره شده در بالا تنها برای یک منظور است و آن رسیدن به اهدف است و بس! استراتژی مانند نردبانی است که برای بالا رفتن از آن باید به دیوار هدفی تکیه داده شود. اهدافی مانند:
که همه اینها یک هدف اصلی را دنبال میکنند: سودآوری(خواه اجتماعی باشد خواه اقتصادی)
مطلب زیر به معرفی کلیه اهداف مستقیم و غیرمستقیمی که از طریق بازاریابی محتوا حاصل میشود میپردازد:
حال بیایید فرض کنیم اهدافمان را هم پیدا کردیم و تصمیم به شروع گرفتیم.
اما ابزار شروع چیست؟ امکان ندارد که بخواهید وارد دنیای بازاریابی محتوا شوید و واژهی بازاریابی درونگرا یا Inbound Marketing به عنوان یکی از قویترین ابزارهای بازاریابی محتوا به گوشتان نخورد.
بیایید بازاریابی درونگرا را با یک مثال توضیح دهیم:
فرض کنید به قصد خرید یک پیراهن وارد پاساژی شدهاید و پس از مدتی گشت زدن دو مغازه را مییابید که پیراهنهایشان به آنچه شما میخواهید نزدیکتر است. وارد مغازه اول میشود و فروشنده شروع به تعریف از جنس خودش میکند که “این پیراهن بهترین جنس موجود در بازار است، از الیاف نانو در آن استفاده شده و …” و به زور تلاش میکند تا آن را به شما بفروشد. با اعصاب خرد وارد مغازه دوم میشوید و فروشنده پس از یک خوشآمدگویی از شما میپرسد چه کمکی میتواند بکند؟ سپس با دقت به صحبتهای شما گوش میدهد و در نهایت راهنماییتان میکند که با توجه به رنگ پوست شما بهتر است از پیراهن رنگ تیره استفاده کنید و توصیههایی از این قبیل. شما از کدام فروشنده میخرید؟
رسالت بازاریابی محتوا هم همین است:
با ارائه مطالب مورد نیاز مخاطب کاری کنیم که مشکل شخص رفع شود و در صورت نیاز به استفاده از کالا، ما اولین انتخاب او باشیم.
برای کمی عمیقتر شدن در حوزه بازاریابی درونگرا دنبال کردن لینکهای زیر مفید خواهدبود.
دیگر به اندازه کافی به مسائل پایهای محتوا به تعاریف و … پرداختهایم و نوبتی هم باشد نوبت دستبهکار شدن است: نوبت قدم زدن در دنیای محتوا و نوشتن استراتژی محتوا است. و بازهم باید برگردیم واژه هدف و هدف گذاری:
چه نوع محتوایی را برای چه هدفی انتخاب نمایید
احتمالاً هر کسب و کاری اهدف خاص خود را داشته باشد اما به جرأت میتوان گفت که همه این اهداف به فروش سودآوری ختم خواهد شد، یکی از روش برندسازی، دیگری از روش جذب مخاطب بیشتر و …نکته مهم آن است که هرکدام از این روشها استراتژیهای خاص خود را میطلبد که البته این روشها نه تنها تضادی باهم ندارند که مکمل هم نیز خواهند بود:
هدف1: برندسازی | لینک |
هدف2: فروش | لینک |
هدف3: جذب مخاطب | لینک |
اما رسالت دیجیتال مارکتینگ و در پی آن بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا در این قسمت به پایان نمیرسد و یکی از مهمترین بخشهای آن تبدیل مخاطبان جذب شده در مرحله قبل به خریدار و در ادامه به مشتری وفادار میباشد. به همین منظور هرمی تعریف شدهاست به نام قیف بازاریابی دیجیتال که بخش اعظم آن توسط بازاریابی محتوا تغذیه میشود:
لازم برای تبدیل مخاطب و بازدیدکنندهی سرزده به وب سایت شما کمی موشکافانه تر به مخاطب نگاه کنیم، مخاطبی که رئیس شما است. بیایید فرض کنیم تصمیم به پرتاپ تیر محتوا گرفتهایم. کدام بهینه است؟ پرتاپ صد تیری که ممکن است یکی از آنها به هدفی که نمیبینیم بخورد و یا پرتاپ 10 تیری که هر 10 تیر به هدف بخورد؟
و این اتفاق هرگز نخواهد افتاد مگر با شناخت دقیق مخاطب و رفتار او در فضای مجازی!
و در همین راستا باید بدانیم چطور میتوانیم از پرسونای مخاطب برای دستهبندی صحیح آنها استفاده کنیم تا علاوه بر جذب مخاطب بیشتر، بتوانیم آنها را حفظ و چه بسا به مشتری تبدیل کنیم:
پرسونای مخاطب و تأثیر آن بر بخشبندی بازار
تنها یک نکته ماند و آن داشتن نیم نگاهی به رقبا است، حواستان باشد رقبایتان در وبسایتشان چه میکنند، چه میزیتهایی دارند و مخاطب برای چه آنها را دنبال میکند؟
برای آگاهی از اهمیت تحلیل رقبا و آشنایی با نحوه انجام آن، میتوانید لینک زیر را مطالعه کنید:
تحلیل رقبا در تدوین استراتژی محتوا
اما یکی از راههای رایج تحلیل محیط رقابتی در محتوا و مقایسه وضعیت خودمان با سایر فعالان میتوانیم از ماتریس SWOT هم بهره ببریم:
حال کافی است مطالب فوق را در یک مخلوط کن بریزیم و 4 بخش را از آن استخراج کنیم:
نقاط قوت: Strengths
نقاط ضعف: Weaknesses
فرصتها:Opportunities
تهدیدها:Threads
که این 4 بخش، 4تکه از ماتریس SWOT میباشند که این به ما کمک میکنند تا با دیدن همزمان عوامل مثبت و منفی درونی و بیرونی به یک استراتژی بهینه برای بازاریابی محتوای خود برسیم:
اگر میخواهید مطالب مربوط به استراتژی را به طور پیوسته و با ترتیب صحیح مطالعه کنید
از شما دعوت میکنیم تا کتاب الکترونیکی زیر را تهیه کنید:
در ادامه چند تصویر از برخی صفحات کتاب به طور نمونه مشاهده میکنید.
درنهایت باید به یک موضوع بپردازیم و آن استراتژی محتوا برای استارتآپها است و هدف ما از جداکردن استارتآپها اهمیت هزینه برای آنها است. زیرا منابع استارتآپی بسیار محدود است و درست مصرف کردن آن حیاتی و استراتژی محتوا یکی از استراتژیهایی است که با هزینهای کم نتایجی شگفتانگیز به دنبال دارد اما لازمهی آن صبر است!
استراتژی بازاریابی محتوا برای استارتآپها | لینک |
نقش بازاریابی محتوا در برندسازی استارتآپها | لینک |
چگونگی اجرای بازاریابی محتوا برای استارتآپها | لینک |
درآخر نیز باید اشاره کرد که هرآنچه گفتیم بخشی از دنیای بزرگ محتوا است و برای شروع و تدوین استراتژی محتوای موفق لازم و ضروری میباشند اما قطعا کافی نیستند و به همین منظور از شما دعوت میکنیم که به جدول محتوایی کامل ما در حوزه استراتژی محتوا مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتر و عمیقتری در این حوزه کسب کنید.
ترتیب | موضوع | لینک مقاله |
---|---|---|
1 | دیجیتال مارکتینگ و نقش آن در توسعهی کسب و کارها | لینک |
2 | بازاریابی دیجیتال و چشمانداز آن تا سال 2020 | لینک |
3 | ضرورت استفاده از بازاریابی درونگرا و مزایای بکارگیری آن | لینک |
4 | اثربخشی تبلیغات از طریق بازاریابی تولید محتوا | لینک |
5 | تولید محتوا و بازاریابی محتوا | لینک |
6 | شوک محتوا در بازاریابی دیجیتال | لینک |
7 | جنگ بازاریابی محتوا بر سر چیست؟ | لینک |
8 | چرا محتوا استراتژی بازاریابی شماست؟ | لینک |
9 | بازاریابی محتوا و کارکردهای غیر بازاریابی آن برای سازمان شما | لینک |
10 | مهمترین مهارتهای بازاریابی محتوا | لینک |
11 | آنچه محتوا باید در آینده باشد | لینک |
ترتیب | موضوع | لینک مقاله |
---|---|---|
1 | محتوا چیست و چه تعریفی دارد | لینک |
2 | بازاریابی محتوا چیست؟ | لینک |
3 | دقیقترین تعریف از بازاریابی محتوا چیست؟ راهکارهای موفقیت در استراتژی بازاریابی محتوا چیست؟ | لینک |
4 | استراتژی بازاریابی محتوا | لینک |
5 | اهداف بازاریابی محتوا | لینک |
6 | بازاریابی درونگرا چیست؟ | لینک |
7 | تفاوت بازاریابی درونگرا و بازاریابی برونگرا(سنتی) | لینک |
8 | بازاریابی برونگرا یا بازاریابی درونگرا، کدام یک | لینک |
9 | بازاریابی آفلاین در مقابل بازاریابی آنلاین | لینک |
10 | عوامل موفقیت در بازاریابی دیجیتالی یا بازاریابی آنلاین | لینک |
11 | پنج مرحله برای رسیدن به بلوغ در بازاریابی محتوا | لینک |
12 | تفاوت محتوای درون وبسایتی و برون وبسایتی | لینک |
13 | بازاریابی محتوا و کپی رایتینگ چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟ | لینک |
14 | بازاریابی محتوا و سبک همکاری آن | لینک |
15 | بازاریابی محتوا از دیدگاه مدل کانو | لینک |
16 | بازاریابی محتوای ناب(LEAN CONTENT MARKETING) | لینک |
ترتیب | موضوع | لینک مقاله |
---|---|---|
1 | فرایند استراتژی بازاریابی درونگرا | لینک |
2 | نکات ضروری در تدوین استراتژی محتوا | لینک |
3 | اولین گام استراتژیک در تنظیم استراتژی هوشمند بازاریابی محتوا | لینک |
4 | چه نوع محتوایی را برای چه هدفی انتخاب نمایید | لینک |
5 | چهارچوب بازاریابی تحلیلی | لینک |
6 | اکوسیستم محتوای خود را بسازید | لینک |
7 | بازاریابی محتوا انجام ندهید! | لینک |
8 | 10 حقیقتی که باید دربارهی بازاریابی محتوا بدانید | لینک |
9 | شتابدهی بازاریابی محتوا توسط کارکنان شما | لینک |
10 | ۳ استراتژی موفق بازاریابی محتوا | لینک |
11 | ۷ استراتژی تولید محتوا و ارتقای آن که باعث میشود محتوایتان بهتر دیده شود | لینک |
12 | 7 نکتهی عملی برای بازاریابان محتوا | لینک |
13 | سرعت بازاریابی محتوا خود را کاهش دهید | لینک |
14 | بازاریابی محتوا و بودجهبندی آن برای کسب و کارها | لینک |
15 | کسب و کارتان را متحول سازید | لینک |
16 | رویکردهای افقی و عمودی در بازاریابی محتوا یا کانتنت | لینک |
17 | 4 روش بهبود استراتژی بازاریابی محتوا از طریق شبکههای اجتماعی | لینک |
18 | بهینهسازی استراتژی بازاریابی محتوا برای موبایل | لینک |
19 | تکنیکهای بازاریابی محتوا برای حضور در نمایشگاهها | لینک |
ترتیب | موضوع | لینک مقاله |
---|---|---|
1 | تأثیر محتوا در فرایند خرید مخاطبان | لینک |
2 | تولید محتوا مطابق با دید مخاطب | لینک |
3 | پرسونای مخاطب مهمترین معیار اثربخشی بازاریابی محتوا | لینک |
4 | پرسونای مخاطب و تأثیر آن بر بخشبندی بازار | لینک |
5 | پلههای تدوین پرسونای مخاطب یک کسبوکار | لینک |
6 | چگونه محتوای پرسونامحور تولید کنیم؟ | لینک |
7 | محتوا و سبکی که ایرانیها میپسندند | لینک |
8 | پرسونای مخاطب یا پرسونای تجربه کاربری؟ | لینک |
9 | چرا پرسونای مخاطب شما به خوبی کار نمیکند؟! | لینک |
10 | بهینه سازی بازاریابی محتوا | لینک |
11 | راهکارهای جذب مشتری از طریق بازاریابی محتوا | لینک |
12 | راههای جذب مشتری در سایت | لینک |
13 | 8 روش تبدیل بازدیدکنندگان به مشترکین وب سایت | لینک |
14 | بهترین محتوا برای جذب مخاطب | لینک |
15 | محتوای ویدیویی متناسب با قیف بازاریابی | لینک |
16 | نقش ویدئوی تعاملی در طول فرآیند خرید مشتری | لینک |
17 | گامهای کلیدی در بازاریابی مبتنی بر حساب کاربری | لینک |
18 | محتوای خوب ؛ جذاب ترین ترفندهای روانشناسی محتوا | لینک |
19 | تأثیر بازاریابی عصبی در بازاریابی محتوا | لینک |
20 | بازاریابی محتوا و سبک داستان کاربر | لینک |
21 | ایدههایی برای طراحی بازی در بازاریابی محتوا | لینک |
22 | کارکردهای مثبت و منفی تولید محتوای انگیزشی | لینک |
23 | بازاریابی گیمیفیکیشن ، شیوه جذاب بازاریابی محتوا | لینک |
24 | بازاریابی محتوا مبتنی بر سبکهای یادگیری | لینک |
25 | مدلهای ارتباطات در بازاریابی محتوا | لینک |
26 | توصیفات مشتری (تستی مونیالها) در تبلیغات و جذب مشتری | لینک |
اطلاعات شما اسپم نمیشود ، اگر راهکاری پیرامون نظر شما داشته باشیم رایگان مشاوره و همکاری میکنیم
ترتیبی که فرامحتوا برای خواندن این دسته از مطالب پیشنهاد میکند :
مقاله جالب و خوبی بود
ممنون از نظر شما
با سلام
ممنون از مطالبی که تهیه کردید، ممنون می شم اگر رفرنس هایی برای بحث Content marketing در دنیا وجود داره که شما بررسی کردید و مفید هستند معرفی کنید.
با تشکر
سلام توصیه میکنیم قسمت دنیای محتوا را مطالعه بفرمائید
سلام و خسته نباشید
مطلب ابتدایی مربوط به شخصیت برند چیست دومرتبه پشت سر هم تکرار شده است
🙂
با عرض سلام خدمت شما دوست گرامی
لطف کنید به لینک زیر مراحعه کرده و اطلاعات مربوط به شخصیت برند را از این طریق مطالعه بفرمایید.
https://faramohtava.com/brand-personality
ممنون از شما.مطالبتون خیلی مفید و کاربردیه